31 mars 2010

Borneo - Labuan som blev en vändpunkt 3


Ett mellanmål innan bussen kommer, för nu går resan vidare de sista 30 km till Menumbok och därefter med speedboat över till Pulau Labuan.

DjungelJane finner sig till rätta under skärmtaket och håller nogsamt koll för att hinna stoppa bussen när den kommer
. Samma chaufför som körde bussen några dagar tidigare. Han hejar glatt välkomnande och undrar hur vi haft det.
Vid färjehamnen inhandlas biljetter och en melon. Båten som ska ta oss över till ön Labuan är en riktigt lite rackare. "Kaptenen" ser inte särskilt förtroendeingivande ut..... Glurp, och så drar han på och ökar hastigheten trots att vågorna är ganska höga. Det smäller kraftigt mot skrovet, så ett njurbälte hade inte varit fel. Tack och lov delas flytvästar ut till alla 14 passagerarna. Båten är proppfull och 30 minuter senare vinglar vi omtumlade in i ankomsthallen och tackar högre makter att vi överlevt.

Det känns lyxigt att ta in på ett bättre hotell, där sängarna är mjukare än under de senaste nätterna. Hur kunde man få en blund i ögonen på den tiden man tältade och sov på tunna liggunderlag i skogen??? Numera säger kroppen ifrån för det minsta lilla.
Bandar Labuan (staden) visar sig vara en gemytlig plats. Rent och snyggt på gatorna, spännande butiker att kika in i och så småningom hittar vi också saluhallen. Den lilla ön ligger mellan delstaten Sabah och Brunei, som är ett eget sultanat.

Ett herrskrädderi

En kinesisk butik med kryddor, medikamenter och annat spännande i burkarna.

Här inhandlas spiskummin som vägs upp från en glasburk på en liten mässingsvåg. Allt packas sedan i ett fint paket av tidningspapper.

När VillerValle söker något är målet ofta en välsorterad fiskebutik. Vilket eldorado...Dekorationerna längs gatorna skvallrar om att det Kinesiska nyåret just passerat.
Är det något att ångra från resan, så är det att vi inte stannade längre här. Redan nästa dag styr vi kosan med färja norrut längs kusten.
Den här gången med en betydligt säkrare farkost.

Tillbaka till Kota Kinabalu sjövägen för att sedan resa nordväst ut. Det ska visa sig vara en intressant men även sorglig färd över bergen, genom regnskogar och risfält.

2 kommentarer:

  1. Har ni ätut upp alla bananer eller har man skalen till nåt??? ungrar gurkeva

    SvaraRadera
  2. Bananerna är väldigt små (1/3 av de som finns i Sverige) så vi slukade faktiskt TVÅ bananer var...

    SvaraRadera