04 november 2010

Mystiskt misslyckat


In i vardagsrutinerna igen efter besöket i storstan. Vi hann runt på olika butiker och botaniserade bland mjöl, fröer, grönsaker och så brödbakningsprodukter förstås. Saltå Kvarn har öppnat butik på Söder. Mitt bland alla andra ECO-butiker ligger den strategiskt i en gatukorsning. Där är pumporna till middagssoppan upptravade och väntar, spännande vinägerflaskor och olika oljor på hyllorna, nyponskalsmjöl och så kornmalt av groddat rostat korn i lämpliga burkar.
Nyponskalsmjölet provas redan i lillstrumpans hemmabageri. Men jag vet inte om det gjorde att brödet jäste bättre och blev saftigare, som etiketten utlovade.

Kornmalten fick följa med hem i resväskan och i går var det så dags att prova egenskaperna.
Först skållning som vanligt och några timmar senare i med surdegsgrunden, mer mjöl, lite jäst och så kornmalt enligt bruksanvisning.

Degen jäser fint i både bunke och i korgarna innan gräddning.

Rågkrossbröd med kornmalt

Grönsaksodlaren kommer hem framåt kvällningen och undrar försynt om det går att skära i brödet. Men vad händer när kniven skär ett snitt. Superdegigt och fuktigt inkråm. Trots att det gräddat till 97 graders innertemperatur
.
Kanske för tidigt ända, vi väntar till följande morgon. Samma sak då om inte ännu värre....
Inget annat att göra än att kasta brödet i vedpannan. Nytt bröd med samma recept görs i ordning och har just gräddats färdigt. DOCK utan kornmalt denna gång. Kan det vara enzymerna i malten som bryter ner allt gluten i brödet? I morgon bitti får vi svaret, när det nya rågkrossbrödet utan malt ska skäras upp.

Rågkrossbröd utan kornmalt

Vad hände då med bröd nummer två från gårdagens bak med kornmalt. Jo, det blir ett prov med surdegsskorpor
.

Lyckat eller misslyckat, också det får vi svar på i morgon...
.............BONUSinlägg från morgonen ....................
Rågkrosskorporna har torkat i ugnen på eftervärmen från gårdagens brödbak och sedan på 50 grader över natten. Nu är de ganska spröda och söta i smaken. Kan passa som tilltugg till en kopp te eller kaffe. men passa tänderna för de krossade rågkornen!

Nu blev också brödet som det ska bli. :)
Lärdom: använd inte kornmalt i denna typ av bröd i alla fall!

1 kommentar:

  1. Tack för varningen! Inte för att jag visste att det fanns nåt som heter kornmalt, men jag skall absolut hålla mig på avstånd från den enzymatiska kornmalten! Inte kul att vara tvungen att slänga sina bakverk i komposthinken (min beprövade variant) eller vedpannan...Skorporna verkar ju rätt intressanta ändå, men vet inte om jag törs ge mig på att baka såna än.
    Surdegsbröd har en egen vilja - det är härligt!

    SvaraRadera