01 november 2010

Mysig Musteriutflykt
Några dagars utflykt till storstan där allt kan hända. Barndomsvännerna har planerat gemensamt äventyr en av dagarna. De hämtar upp med bil vid lämplig T-banestation. Skuffen är fylld med kolloniträdgårdsäpplen och färden går genom ett disigt landskap. Vi är på väg till Musteri Rosenhill på Ekerö. Det är sista möjligheten för i år att få sina äpplen mustade. Turen ligger helt på vår sida, det är "drive-in" och vi hänger på låset och blir först ut.

Mustaren själv ger tydliga instruktioner hur allt ska gå till. Först ska äpplena tvättas i stora badkaret. Det är en doft av Ingrid Marie som sprider sig runt oss.

Arbetet går i en rasande fart, en korg i taget tippas ner i kvarnen.

Massan fångas upp i silduk som viks och packas ihop till ett paket. På med nästa form och nästa äppelomgång kommer ut ur kvarnen.

Dags att pressa alla paket så att äppelsaften rinner ner i en tunna och sedan vidare genom slangen till fyllstället.

På bara några minuter är hela aktiviteten avklarad.

Här på Musteri Rosenhill gör man också sin egen Äppelcider. Men den tar lite längre tid på sig att bli klar. Kanske lagom till jul?
Det här är ett spännande ställe där det finns mycket att upptäcka. Mysigt Café med välfylld butik.

Dessutom en annorlunda loppisbutik runt hörnet, där saker hela tiden byter ägare. En hörna med hängmattor till försäljning och på ett annat ställe finns färska grönsaker.

Barndomsvännerna avslutar med ett besök i vedboden. Vi vänder in mot stan med 17 liter nypressad äppelmust i skuffen. Det här ska vi göra om nästa år, när det är självplock på plommon och körsbär.

3 kommentarer:

  1. Men himmel så mysigt och mustigt!

    SvaraRadera
  2. Ja, vilka 70-talsvibbar. Personalen hade smyckat sig med ren- och älghornsdiadem sista dagen för året :)

    SvaraRadera
  3. Ha, ha, ha!!! Det hade jag verkligen velat se.

    SvaraRadera