19 juli 2009

Paltfest


De första Ringblommorna slår ut och ljungen börjar blomma. Det innebär också Paltfest, en av årets höjdpunkter i Byastugan.
Kvinnor ur huse i dagarna tre, för att koka alla 600 paltar som behövs till festen. Det är fetpalt, vanlig palt och glutenfri palt. Allt från eget oskrivet recept med riven rå potatis, mjöl, ägg och mjölk. Lite salt och fläsk som inkråm i den feta palten. Det sitter i kvinnonyporna och i känslan. Männens ansvar är att rigga tält som skydd för både sol och väta. Vedhuggning till värmaren, där all palt ska ångas lagom varm.


Lager på lager staplas de runda delikatesserna.


Det ska vara både smör, lingonsylt och mjölk att dricka till.
Ingen paltfest utan kaffe, rulltårta och lotteri


Gästerna väntar med spänning på dragningen, från den blå och gröna ringen samtidigt. Vinster är allt från kaffepaket, golfspel på byns egen bana till en påse palt.
Årets smultron har sparats till barnen, som letar febrilt bland stenar och björkrötter


Gästerna tackar för sig, nöjda, mätta och med ett leende på läpparna. Ännu en sommar med paltfest. Bertan ställer sig frågan, finns det några yngre förmågor som tar vid när de äldre inte orkar längre. Eller blir det nya och andra traditioner i stället?!

4 kommentarer:

 1. Paltfest! Vad härligt det låter, riktigt "bonnigt" och passande för oss på landet. Oturligt nog så visste vi på Thores kulle inte om tillställningen, det hade suttit bra med en palt eller två inför kommande uppladdning av kolhydrater, som ska nära min kropp under långa träningspass;-)Ni får lov att hojta till nästa gång... Lördagkväll går grillfesten av stapeln i Norrforsgården, det vore kanske nåt för Bertan och grönsaksodlaren att bevista som ett litet avbrott i alla sommarbestyr, eller? Kram från Groddaren

  SvaraRadera
 2. Det både ser och låter som en trivsam händelse!! Paltfest...Det har jag då aldrig varit på !! = ) Har inte ens smakat på en palt...hmm. Har dock testat kroppkakor - är det stor skillnad undrar en fullständigt oinvigd ? ? ? ; )
  Önskar dej en bra vecka bland de flinka kvinnorna! Man kan ju som du skriver undra över om de yngre vill ta över sedan...och om de i så fall utvecklar händelsen med något mer/annat ? ? Intressant att klura på hur saker och ting förändras genom tiderna..

  Kram!

  SvaraRadera
 3. GRATTIS idag, Bagarbertan!

  SvaraRadera
 4. Till Indriel
  Skillnad mellan kroppkakor och palt tror jag handlar om att de har sin bakgrund i olika landsändar och traditioner. Kroppkakorna görs på kokt potatis. Lokala recept finns alltid. Prova gärna ngn gång!

  Tack Gullapan, det blev en spännande dag på flera sätt. Håll ögonen öppna!! Fniss

  SvaraRadera