06 juni 2012

Regnskurar ute och brödbak inne

Bruksråg med äkta getost och en kopp te
 Hinner precis klippa gräset innan skyfallet sätter igång igen. Jag provbakar ett favoritreceptet mellan skurarna, för att se hur det fungerar till tre bröd. Toppen, när det är många munnar som ska mättas, eller som gå-bortsbröd till knytkalaset.

 
 
Jäser först i bunken och sedan i tre formar innan gräddning. Bröden blir saftiga och godare om de får ligga till sig till nästa dag. Receptet finns HÄR och hette Rosendals Kavring från början och sedan Ruteråg när jag bakade det på Rute Stenugnsbageri på Gotland. Under flera somrar har jag sedan bakat Bruksrågen på Kafé Anno i Olofsfors. Det innehåller mycket solroskärnor som även kan bytas ut mot pumpa så får man ett spännande grönt inslag!!

 NU blommar plommonträden för fullt. Är det fuktigt och svalt som i dag, så blommar de inte över så snabbt. Bara att vänta och se hur det ska blir med frukt. Bikupan bakom garaget, surrar för fullt av energiska små varelser. Alla med sitt uppdrag och förhoppningsvis hinner de med alla blommor på träden också. De älskar maskros och hägg, det kan man se.
.. och kanske också getramsen, så snart de små vita "korvarna" öppnat sig därunder bladverket. En märklig växt som enligt uppgift lär vara släkt med sparrisen, men det märks inte nu.. kanske när de första stänglarna kikar upp ut jorden tidigt på våren. Får kolla upp detta till nästa år. Så är nationaldagen över för den här gången, Venus har passerat solen  och skomakarn har inlett sin semester. I morgon är det en ny arbetsdag, god natt!!

3 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder!
  Jag har precis satt en fördeg för Bruksrågen och hoppas på gott resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag njuter varje tugga :) Lycka till med baket!!

   Radera
 2. Hej,

  Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Med vänliga hälsningar,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  SvaraRadera