30 augusti 2009

Bakspaning och kusinbesök


Bertans vardagsliv som konsult har nu tagit fart på allvar. Utbildningar som ska fixas, telefonsamtal som ska pratas och resor som ska göras.
Resor som inte alltid är av ondo. Då får man sig en "bakspaning" på köpet, från sin plats. Det händer alltid oväntade eller väntade saker. Människor som kliver på, har inte alltid klart för sig de outtalade regler som gäller. Att inte sitta och prata högt med andra på morgonen, när pendlare vill sova. En riktigt van pendlare har med sig följande rekvisita:
Egen uppblåsbar kudde, fleecefilt och öronproppar. En Mp3 spelare eller bärbar radio i telefonen. Frukt och egna mackor, en stickning eller bok och så det lilla kontorskittet (laptoppen). Ambitionen är att ha mobilt kontor vid långresor, vilket också inträffade i veckan. På bussen finns "affärsklass" eller en "bästa plats". Vissa säten går att luta extra långt bak. Vilka det är bör man känna till, eftersom de är populärast. När man väl inrättat sig, finns tid för egen reflektion och planering.
Bussvärdinnan tar betalt och trippar sedan omkring med sin försäljningskorg. Lite kaffe, lite te?
Den senaste tiden har en av dem fattat tycke för oss pendlare. Titt som tätt resulterar det i en bjudkopp, nybryggt kaffe.
Konsultresan denna gång varar i två dagar, med övernattning i residensstaden Härnösand.
Det passar bra att kombinera med ett kvällsbesök hos Sol-kusinen med hennes Golfande make när de finns på hemmaplan.
Alltid roligt med lägesrapporter, sommarbilder, släktforskning och annat som förgyller tillvaron. Mycket skratt och sent blir det.


Härlig middag med dryck och efterrätt. Inte vilken efterrätt som helt. Det blir blåbärspaj enligt ett gammalt beprövat recept från Mormor/farmor Siri, vilket också kan varieras med äpplen.

MORMOR SIRIS BLÅBÄRSPAJ
Smuldeg
150 gram smör
3 dl vetemjöl
rivet skal av ½ citron
4-5
dl blåbär
eller
5-6 syrliga äpplen
ca 1 dl socker
hackad eller flagad mandel
Smörj en pajform. Fördela blåbären eller skiva äpplen och varva med socker
Är blåbären blöta strö på en aning potatismjöl
Lägg toppar av den gryniga degen ovanpå
Garnera med hackad eller flagad mandel
Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Servera med vaniljvisp eller glass


Mormor Siri, var en speciellt kvinna som föddes för mer än 100 år sedan. När småstrumporna växte upp, sydde hon flickklänningar och kappor på sin trampmaskin hemma i köket. Hon var skräddare till yrket och hade en hel plåtburk full med knappar som var roliga att sortera.
Fru Siri hjälpte också till med servering på finare bolagsmiddagar. På bild längst till höger, med svart klänning och vitt stärkt förkläde. Hennes syster Tora i mitten.


Tack till Sol-kusin och Golfmake för receptet och en trivsam kväll!

2 kommentarer:

  1. Men underbart! Vilket fantastiskt foto. Får mig at fundera över klädseln i kaféet. Receptet ska givetvis provas.

    SvaraRadera
  2. det finns andra bilder också där servitriserna har en krusig liten hätta också på huvudet. Tror mormor sydde sina plagg själv!

    SvaraRadera