04 juli 2013

Kaffe med dopp


Äntligen semester, sommarens örter i kruka på bron. Rosmarin ett måste till grillspetten och marinaden, basilika till dressingen och utflyktssalladen, ananassalvia med fetaost, olivolja och peppar i folieknyten på grillen och så en för mig ny variant av oregano, "guldoregano" som blandas ner i tomatsåser och grönsaksröror. En tuss timjan gömmer sig i krukan och passar till de ugnsrostade grönsakerna. Härligt!!

Grönsaksodlaren som även är biodlaren, har väntat på en leverans nya bidrottningar några dagar. Så i går låg de i sina små förpackningar i brevlådan. Hela dagen har gått åt att byta ut de gamla mot nya, i hopp om att göra bisamhällena starka. Både för att hinna dra in honung och ladda för kommande vinter.


 Första dagen på semestern och på bordet ligger ett handskrivet recept. 
- Jag bad Gertrud om receptet på snibbarna, upplyser odlarmannen.....

Själv är jag ingen stor kakbagerska, men visst kan jag prova att göra en omgång chokaldsnibbar, eftersom de lär vara sååå goda.


En timme senare är två plåtar gräddade. Eftersom någon bruksanvisning inte följde med för själva kakbaket, så beskriver jag några viktiga detaljer här:

CHOKLADSNIBBAR
 • Rumsvarmt smör och socker rörs pösigt
 • Ägget tillsätts och därefter siktad kakao
 • Mjölet blandat med bakpulver och allt rörs ihop till en slät deg
 • Degen delas i sex bitar och varje bit rullas ut till en lång sträng som plåtens längd
 • Strängen plattas till, penslas med ägg och pärlsocker strös över
 • Två plåtar med vardera 3 strängar gräddas i 175 - 200 grader i ca 15 min
 • Stängerna skärs i 2 cm breda bitar på snedden innan de svalnat 
Goda bjudkakor till kaffe när gästerna dyker upp! 

2 kommentarer:

 1. Men härligt att du kan krydda din semester både på det ena och andra sättet. Förutom det har vi ju en morot framför oss!

  SvaraRadera
 2. Jag väntar med spänning på moroten. Har även mjölbeställning från min arbetskamrat som, liksom jag själv är brödbagare! Ångsta Kvarn, here we come!!!!

  SvaraRadera