17 maj 2009

Kirsen är inte bara ogräs!!


Bland vårblommorna kommer också årets första Kirskål


Allra första gången den dök upp i vår trädgård, var tillsammans med ett Askträd från Biskops Arnö, ett vackert namn på en ö förresten.
Grönskasodlaren var där på svampkurs och hittade förutom svampar också olika trevliga träd...
Kålen som följde med som bonus är både ogräs och ortoligt härlig i sallad, soppa och i wok. Den måste hållas efter med gräsklippare längre fram på sommaren för att inte invadera gräsmattor helt och hållet.

Gårdagens middag blev bland annat en Kirspaj med smörfrästa vårskördade palsternackor, lite citronsaft, fetaost, soltorkade tomater och lite äggblandning. Yes,Yes det blev hur gott som helst. Bladen är bäst som späda och ljusgröna, så i dag går Bertan till verket igen med Kirsbrödet.

Korgjäst Kirsbröd
Skålla
2 dl grovt rågmjöl, 1 dl linfrö, 1 dl havrekli och 1½ dl solroskärnor i 4 dl vatten
Tillsätt 1½ dl surdegsgrund av råg när skållningen svalnat.
Vila i 2 - 4 timmar
Under tiden:
Plocka och förväll kirskålen, krama ur och hacka grovt.

Tillsätt och kör i degblandare
½ pkt jäst utrört i 1½ dl ljummet vatten (anpassas till hur blöt kirskålen är)
2 dl hackad kirskål
2 tsk salt
10 - 12 dl vetemjöl (anpassas till totala mängden vätska)
Jäs i bunken ca 1 timme.
Bearbeta på bakbord, gör två ämnen, jäs i avlång eller rund bakkorg upp till kanten, eller ca 40 min.
Sätt ugnen på 250 grader under tiden.
Skåra brödet och grädda 10 minuter. Spruta in vatten alt häll ½ dl i en ugnspanna. Lufta och sänk temp till 200 grader. Grädda ytterligare 25 - 30 min. Innertemp. ska vara ca 97-98 grader och brödet ska ha fått fin färg!!

Medan degen jäser och gräddas, tar Bertan på sig de rosiga trädgårdsbyxorna och ger sig i kast med jordgubbslandet och några rabatter. Man kan aldrig se sig mätt på årets första blommor.Straxt innan gräddning

Straxt efter gräddning 35 minuter senare


Smaklig Måltid!!
...och det blev det verkligen. Kirsbrödet är saftigt i sig själv och helt fantastiskt till Chili Con Carne på en söndag. Med eller utan smör, fast ljummet med ... är att föredra!!

3 kommentarer:

 1. Men åååh - vad gott. Tog fram surdegen ur frysen och glömde sedan bort den. Inget färskt bröd denna helg alltså. Nytt försök till helgen. /Båtbyggarhustrun

  SvaraRadera
 2. Inte utan att man blir lite avis på dina otroliga bagarkunskaper... Har själv vårröjt i kylskåp, skafferi och ett ointagligt städskåp. Med gott resultat, kan jag säga, utan att skryta. Nu vet jag vad jag har, inte har och skulle kunnat vara utan! Sedan väntade Eken 12 med diverse övergivna torra blad som återgäldats till skogen. En väntande vilstol på soliga altanen lockade och det resulterade i en liten tupplur innan det var dags att åka en sväng till Ume och slå kullerbytta med Vidar, med andra ord en inte alltför tråkig söndag! / Blodomlöpare på tisdag!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Var köper du bakkorgar? har letat i hela Malmö, och det finns ingenstans till försäljning. maila gärna svar till matildapadoan@hotmail.com, så blir jag dig evigt tacksam! Måste köpa bakkorgar till maken i julklapp!
  Med vänliga hälsningar

  Matilda

  SvaraRadera