24 augusti 2010
Trädgårdsvandring och utflyktsbröd
Äntligen är det eftermiddag och vi lämnar jobbet för dagen. Det är utflyktskväll med knytkalas och trädgårdsvandring.
Väninnan är chaufför och min uppgift är att spana efter lämplig skylt med rätt nummer där vi ska vika av in på skogsvägen. Lätt som en plätt, här är Torshammaren. Vilket härligt namn på en lika härlig plats.
Värdinnan tar emot och kvällen börjar med rundvandring i trädgården. Vi vandrar från rum till rum. Ovanför oss cirklar regntunga moln som verkar vara lika intresserade...
Ett spännande lusthus bakom frökapslar som avslöjar sommarens blomning.
..En riktig bagarstuga i välkomnande faluröd färg med en gyllene sol ovanför farstukvisten. Det rätta namnet här uppe i norr är egentligen "Bröjstu". Det betyder bryggstuga och förr användes den till både bak, tvätt och att brygga malt.
Vårt knytkalaset består av Västerbottenspaj, härlig tomatsallad med ruccola och hyvlad parmesanost och så utflyktsbrödet förstås.
När allt är framdukat tittar solen fram så lämpligt. Brödet döps av värdinnan själv och får en hedersplats i den ljuvligt söta korgen av luffarslöjd.
På bloggen Söta saker är augusti månadens tema "UTFLYKT".
BRÖJSTUBRÖDET
är inte direkt en sötsak, men ett härligt saftigt surdegsbröd med torkade äppelskal och får bli Bagarbertans bidrag. Här kommer receptet
På kvällen
Skålla:
300 gram rågmjöl 200 gram fullkornsdinkel 70 gram linfrö 100 gram matkorn ( matvete kan också användas)
1 liter kokande vatten
På morgonen
Blanda den avsvalnade skållningen med 1½ dl rådsurdeg
25 gram jäst utrört i 1 dl ljummet vatten
800 gram specialvete (alt. Manitoba Cream)
(1 dl hackade torkade och äppelskal från förra säsongen)
Kör i degblandare 1 5 minuter på låg hastighet. Öka ett steg och kör 2 minuter till.
Tillsätt
30 gram salt
Kör ytterligare 2 minuter.
Låt jäsa i bunken i minst 1 timme.
Ta upp på bakbodet och forma två stor bröd som får jäsa i mjölad korg ca 40 minuter, eller tills de når över kanten.
Tippa upp på förvärmd plåt eller baksten.
Tillsätt ½ dl vatten på ugnsbleck i botten av ugnen
Grädda i 250 grader i 15 minuter.
Sänk till 200 grader, lufta i ugnen och grädda tills innetemp i brödet är 97 grader.
En vanlig digital stektermometer med sladd fungerar utmärkt.
Färdiggräddat Bröjstubröd
Det blir en härlig och solig avslutning på utflykten nere vid tjärnen
Stort tack till värdinnan och lycka till med de nya byggprojekten!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Avundas de fina bröden på dina bilder - och inspireras samtidigt! Har i dagarna bakat mitt första surdegsbröd av råg, blev nog för lös deg för bröden blev inte så höga...Ätbara dock, men inga skrytbröd att fotografera...
SvaraRaderaHej! Bakar surdegsbröd varje vecka och måste prova att ha i torkat äpple som i ditt Bröjstubröd. Lät väldigt gott.
SvaraRaderaHittade hit via Söta saker - jag kommer tillbaka :). Älskar att baka, men har inte haft tålamod att prova surdeg än. Men jag ska.
SvaraRaderaBara man kommer igång med grunden så handlar tålamodet med bakningen om att låta degen sköta sig själv
SvaraRaderaLycka till!