Etapp 1
En förväntansfull grupp samlas för avresa på Arlanda. Sex timmar senare och i skydd av nattmörkret, fördelas det som ska bli våra rörliga hem under denna vecka. Alla 26 deltagarna och ledarna installerar sig på Camping Indigo i Dardilly utanför Lyon. Vi är alla på Levainresa med det nationella resurscentret för mathantverkare ELDRIMNER
Följande morgon just när solen åter går upp, syns en skara vandra genom Lyons gator.
Etapp 2 är inledd
Två dagars studiebesök med minibussar väntar grupp 2. De övriga startar samtidigt med brödbaket.
Helt utan eftertanke, erbjuder sig Bertan att agera chaufför i den ena minibussen. Lyon är en STOR stad med många korsningar, trafikljus och snabba bilar. Tungan rätt i mun och gasen i botten. Det gäller att inte tveka vid filbyten och i rondellerna. Allt går smidigt och efter en dryg timmes bilfärd sydöstut, blir vägarna smalare och trafiken mer behaglig. Ett kuperat landskap, vi är nu i området öster om Grenoble.
I La Serraz, Le bourget du lac driver sonen samt herr och fru Degrange Bo på lantgård
Man odlar grönsaker och frukt, föder upp djur samt har ett litet bageri.
Här bjuds vi på en härlig lunch som avslutas med fantastiska ostar från området.
Vi tackar för oss och bussresan fortsätter mot Villeuneuve d´Uriage där Alain Pommart odlar olika vetesorter som han sedan mal i sin kvarn. Det bröd han bakar säljs sedan i området.
På ett videoklipp visar han hur degen blandas för hand, i stora trätråg.
En otroligt vacker och omsorgsfullt byggd kvarn med gårdsbageri.
Något brödbak är tyvärr inte på gång just nu, i den vedeldade ugnen.
Några rader med jäsdukar hängde på tork i ett hörn och vittnar om morgonens arbete.
I skuggan på trappen mumsar Gårdshunden på resten av en brödskiva. Kan detta vara Pain de Levain?
Dags att vända tillbaka till vår Camp, för en efterlängtad middag med den andra gruppen.
Några påsar nymalet vetemjöl får följa med från besöket.
På restaurangen vid torget väntar våra kamrater tålmodigt och dagen kan summeras.
Ny dag men likadan frukost. I Frankrike äter man inte som vi är vana. Men var är Pain de Levain? Jakten fortsättet....
I dag är resan något kortare enligt programmet, bara vi nu kan hitta rätt på en gång.
Vi besöker en gård "Ferme de Malatrait" i Gaec de Jacqueron, Saint-Georges d´Espéranche, som drivs av fyra delägare som en ekonomisk förening.
I bageriet används det egna mjölet och degen görs även här för hand i ett stort trätråg.
Fiffiga jäskorgar där brödet hänger i en tygpåse som är spänd i ramen.
Här bakar man i alla fall olika former av Pain de Levain.
För första gången njuter vi av en vedeldad ugn som är i gång.
Straxt ska bröden skjutsas in för gräddning.
På åkern odlas bland annat bovete som används i brödet.
Allt är ekologiskt och i den lilla butiken säljs även grönsaker, örter och marmelader.
Härliga pumpor placerade efter sort, får ligga och mogna till sig i väntan på kunderna.
Courge "Butternut", "Muscade" och flera andra med ovanliga namn.
Båtbyggarhustrun tittar drömmande ut över hela härligheten.
Dags att bryta upp och tacka för besöket. Bagaget fylls åter, denna gång med vitlök, marmelader och några påsar gröna linser. Vi bjuds på läskande must och även något starkare, som inte passar för en bilförare...
Hungern gör sig påmind och resan går vidare till dagens andra och sista besöksmål där lunchen ska intas.
Puh, det här var en provning igen. GPS i all ära, men nog kan det kännas säkrare ibland med en vanlig papperskarta... Så är vi i alla fall framme och det är öppet i restaurangen, enbart för vår skull.
Le Moulin d´Arche är en gammal kvarn från slutet på 1500-talet.
Här bjuds vi på franska små "pizzor", mört ugnsstekt kött och bakad potatis.
Efterrätterna består av Creme Blanc och äppeltårta.
Så äntligen ska ett gäng sugna bagare få se gräddningen av brödet i kvarnens bageri.
Glöden sopas ur de två ugnarna och direkt ner i en asklåda mitt emellen .
Bagarmästaren själv gräddar 150 bröd i varje ugn och här går det undan.
Han dansar fram och tillbaka på lätta fötter. Bara musiken saknas för en komplett föreställningen.
Sex bröd laddas på varje spade och packas sedan tätt, tätt tills ugnen är fylld.
Kan nog tycka att de inte ser så fina ut efter gräddningen, eftersom de ligger så tätt och skaver mot varandra i ugnen.
Därefter öppnar lilla brödbutiken och det blir svårt att välja. Både olika brödsorter och syrade, lufttorkade korvar.
Här presenteras brödutbudet, vikter och priser.
Sista delen av besöket innan hemfärd, blir att titta in i själva kvarnen.
Den gamla är inte i bruk. I stället ersatts av en österrikisk kvarn av modernare snitt.
Det vackra kvarnhjulet som fortfarande fungerar, ligger väl dolt och inbäddat i grönskan.
Påminner om hur det såg ut på gården en gång i tiden.
Nu återstår bara att tacka igen och påbörja hemfärden längs floden Rhônes dalgång.
Ännu en spännande och händelserik dag börjar lida mot sitt slut.
Stort TACK till vår tolk Stephane som lotsat oss mellan besöken och genom det fantastiska landskapet!
Vilket fint resereportage!Vilken skön känsla i bilderna, man känner både ugnsvärme och mjöldamm! Var ni nästan i Grenoble? Där bodde vi i ett och ett halvt år. Nu längtar jag tillbaka. Vive la France!
SvaraRaderaGud vad läckert! Varför känns det som en helt annan värld?! Bilden på nyfiken Sirpa-tittar-ut är ju bara för bra också! Underbart. Eldrimner har redan berikat vårt land med så mycket inspiration och kunskap att de borde få medalj. Vet du att jag själv var på en ostresa med dem till Korsika år 2000? Sen kom jag hem och började sälja och servera ost istället för att göra egen. Men kanske, en vacker dag..!
SvaraRaderaToppen Gullis!
SvaraRaderaKan inte bli bättre med lite goda ostar på torpet och dessutom i kombination med goda bröd
Blev bjuden på Levain förra helgen och är helt såld! Blev även tipsad om din blogg och den är fantastisk. Får ta en dag och gräva ner mig i din blogg ordentligt! :)
SvaraRadera