12 augusti 2009

Husmödrar på vift

Avsnitt 2

Kan en sådan morgon bli en bättre start på dagen? Klarblå himmel lagom varmt och lite dagg i gräset.
Åländsk frukost med fyrgrynsgröt, svartbröd och några goda koppar kaffe. Efter ett kort rådslag är kursen utlagd. Lite smolk i bägaren dock.. Det är vansinnigt gott om fästing på öarna. En speciellt aggressiv variant lär det också vara. Bara Garntomten är vaccinerade mot TBE, så vi andra får välja våra spaningsstråk och inte tassa runt i det höga gräset.


I Mariehamn blir det ett stopp för att njuta delar av det lokala hantverketSALT. Några små inköp där Bertan väljer linnehandduk som kan komma till pass när brödet ska serveras.
Båtbygarhustrun hittar hemligheter att före med hem i bagaget. Men nu är vi kaffesugna igen!
Tina Törner lotsar oss genom landskapet mot den sydligaste utposten där broar för oss till Järsö.
Här ligger Stickstugan med både egna färgade garner och ett kafé. Tyvärr är ägarinnan inte hemma så vi får söka henne på annat håll. Mitt under kaffepausen blir vi vittne till den första gynnaren. En påpasslig Båtbyggarhustru ser FÄSTINGEN komma springande utför ena benet. FY sjutton, fort iväg mot säkrare marker (om det finns några).


De här höglandsboskapen som ser ut att njuta, är i alla fall bakom stängsel.
Vi har inte något riktigt flyt med besöksmålen just nu. Nästa gårdsbutik är stängd för säsongen trots att broschyren säger något annat. Pilen pekar mot höns, så det får väl bli det så länge.


Äh, husmödrar behöver också lunch. Vid Kastelholms Slott hittar vi det vi söker.


En riktigt god fisksoppa som vi njuter under tystnad... nej faktiskt inte. Ett ständigt babblande och skrattande kännertecknar husmödrar på vift.


Där bakom slottet står en övergiven Åländsk midsommarstång med alla råkronorna intakta.


En vänlig dam visar hur det går till att forma en äkta krona, som kan hängas i fönstret.
Dags att dra vidare norröver igen. Som en blixt från en klar himmel står allt klart för husmödrarna. Alla hantverkare är på Bomarsundsdagarna. Varför har vi inte tänkt på det?


Yes, där har vi vårt garn från Stickstugan, Ålandpannkakan, säloljan och trubadurerna.
Bara att ta för sig och njuta. Innan hemfärd och middag, avslutas spaningsdagen med dopp i den salta böljan.


Augustimånen är vårt sällskap och kvällsmörkret sänker sig, när fyra trötta husmödrar pustar ut och summerar dagen.

1 kommentar:

  1. Å, tack för denna utförliga redogörelse och härliga bilder! Nu kan jag ana hur roligt ni hade det. Och tur att Båtbyggarhustrun hade rakat bena så att hon såg när lurvasen kom traskande utför benet. Huu!! HAHAHA!

    SvaraRadera