28 maj 2011
Västergök är bästergök
Harsyra som blommar
Helg igen och en välförtjänt ledighet. I morse under hundpromenaden, hördes göken för första gången i år. Den kom från väster och efter lövsprickningen, ett gott tecken. Om göken gal på bar kvist blir det "nödår". Det här året blir alltså ett bra år, ett "KLANG och JUBELÅR" som en av barndomsvännerna uttryckte det.
Hittade sedan en spännande sida Skogsskafferiet - ätliga växter i naturen.
Där finns många roliga tips och recept på hur man bland annat använder HARSYRAN
Häggen här hemma blommar också som den aldrig tidigare gjort.
För två år sedan var den översållad med häggspinnarlarver vid just den här tiden.
Blommorna faller snabbt av i vinden och allt påminner då om en virvlande snöby på senhösten.
Men nu är det fortfarande vårkänsla och överallt växer det i en rasande takt.
Sökte efter något nytt recept med rabarber. Det blev i stället en mix av hittat och nyskapat.
Som efterrätt i går serverades alltså
Syrlig rabarbercheesecake med pumpakärnor och havre
Kompott
Koka först ihop en kompott på svag värme ca 15 minuter
500 gram finskurna rabarberstänger (gärna från röd rabarber)
1½ dl råsocker ½ vaniljstång (skrapa ur innanmätet och spara i en skål)
½ dl vatten
Ställ åt sidan för att svalna
Häll hälften av kompotten genom en finmaskig sil. Spara spadet, det ska bli basen till rabarbergelén
Botten
50 gram smält smör
och blanda med 100 gram havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl råsocker
3 droppar bittermandelolja (kan uteslutas)
Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm Grädda i 175 grader i 10 minuter
Fyllningen
Rör ihop 200 gram Philadelphiaost naturell
½ dl socker
1 ägg
1 tsk citronskal
Vänd ner den delen av kompotten som silats av, i smeten
Fördela fyllningen jämt över pajbotten
Grädda ytterligare 20 minuter i 175 grader
Topping
Blanda 1½ dl gräddfil eller Yoghurt
2 msk socker
Vaniljkornen från stången
Grädda ytterligare 5-8 minuter på 175 - 200 grader tills den stelnat
Låt hela cheesecaken svalna
Rabarbergelé
Smält 2 gelatinblad i kallt vatten Häll 2 dl avrunnen rabarbersås i en kastrull
Späd ev med pressad citron för att få rätt mängd
Krama ut gelantinbladen och smält dem i rabarbersåsen på svag värme
Låt gelén tjockna i kylskåp, men håll koll så att det inte går för fort!!
Bred ut över den svala kakan och låt stelna i kylen.
Servera med resten av rabarberkompotten och yoghurt.
Njut av en läskade efterrätt!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar