28 maj 2011

Västergök är bästergök


Harsyra som blommar
Helg igen och en välförtjänt ledighet. I morse
under hundpromenaden, hördes göken för första gången i år. Den kom från väster och efter lövsprickningen, ett gott tecken. Om göken gal på bar kvist blir det "nödår". Det här året blir alltså ett bra år, ett "KLANG och JUBELÅR" som en av barndomsvännerna uttryckte det.
Hittade sedan en spännande sida Skogsskafferiet - ätliga växter i naturen.
Där finns många roliga tips och recept på hur man bland annat använder HARSYRAN



Häggen här hemma blommar också som den aldrig tidigare gjort.
För två år sedan var den översållad med häggspinnarlarver vid just den här tiden.

Blommorna faller snabbt av i vinden och allt påminner då om en virvlande snöby på senhösten.
Men nu är det fortfarande vårkänsla och överallt växer det i en rasande takt.
Sökte efter något nytt recept med rabarber. Det blev i stället en mix av hittat och nyskapat.

Som efterrätt i går serverades alltså

Syrlig rabarbercheesecake med pumpakärnor och havre

Kompott
Koka först ihop en kompott på svag värme ca 15 minuter

500 gram finskurna rabarberstänger (gärna från röd rabarber)

1½ dl råsocker
½ vaniljstång (skrapa ur innanmätet och spara i en skål)
½ dl vatten

Ställ åt sidan för att svalna


Häll hälften av kompotten genom en finmaskig sil. Spara spadet, det ska bli basen till rabarbergelén

Botten
50 gram smält smör
och blanda med 100 gram havregryn
1 dl pumpakärnor

1 dl råsocker

3 droppar bittermandelolja (kan uteslutas)

Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm Grädda i 175 grader i 10 minuter

Fyllningen
Rör ihop 200 gram Philadelphiaost naturell
½ dl socker

1 ägg

1 tsk citronskal

Vänd ner den delen av kompotten som silats av, i smeten
Fördela fyllningen jämt över pajbotten

Grädda ytterligare 20 minuter i 175 grader

Topping
Blanda
1½ dl gräddfil eller Yoghurt
2 msk socker

Vaniljkornen från stången

Grädda ytterligare 5-8 minuter på 175 - 200 grader tills den stelnat
Låt hela cheesecaken svalna


Rabarbergelé

Smält 2 gelatinblad i kallt vatten
Häll 2 dl avrunnen rabarbersås i en kastrull
Späd ev med pressad citron för att få rätt mängd
Krama ut gelantinbladen och smält dem i rabarbersåsen på svag värme

Låt gelén tjockna i kylskåp, men håll koll så att det inte går för fort!!
Bred ut över den svala kakan och låt stelna i kylen.

Servera med resten av rabarberkompotten och yoghurt.

Njut av en läskade efterrätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar