24 augusti 2011
Bröllopshelg med kärleksört
När året började sa hon det själv, bruden alltså, "det här året ska bli ett klang och jubelår", och den gångna helgen bar det till. Bröllop så klart!!
Båttur, knytkalas, stämningsfulla tal , brudtango och bus..
En strålande brud med en fantastisk krona, precis som hela vigseln i sig. Annorlunda och stämningsfull.
Vi var alla med när de sa "JA" till varandra. I de snillrikt komponerade silkespappersblommorna runt brudparet, hade vi alla skickat med en lyckönskning.
Bertan bakade Brudbröd som bidrag till festen och här kommer det utlovade receptet
Brudbröd med Kärleksört
Skållning på kvällen:
250 gram grovt rågmjöl
200 gram fullkornsdinkel
50 gram hela linfrön
1 liter hett vatten
Kör allt i degblandaren någon minut och täck över till nästa morgon.
Morgon:
Tillsätt
1½ dl rågsurdegsgrund
Kör på låg hastighet i degblandaren några minuter och låt vila övertäckt 3-4 timmar.
Tillsätt
200 gram hela hasselnötter
8-10 finstrimlade blad från kärleksört
10 gram färsk jäst utrörd i ½ dl vatten
700 gram specialvetemjöl
Kör 4 minuter på låg hastighet
Öka hastigheten och kör 2 minuter
Tillsätt 30 gram salt och kör ytterligare 2 minuter
Låt degen jäsa i bunken i ca 1 timme
Värm upp ugnen till 275 grader
Olja in 3 bakformar ca 1½ liter
Ta upp degen på bakbordet och dela i 3 ämnen
Forma till avlånga bröd som placeras i formarna.
Strö lite dinkel på ytan och låt jäsa ca 30 - 40 min (brödet ska ha nått strax under överkanten på formen.
Skåra lätt på ytan och ställ in i mitten av ugnen. Häll ½ dl vatten i ett bottenbleck/form i ugnen) Sänk till 250 grader och grädda 12 min. Lufta genom att öppna ugnsluckan
Sänk till 200 grader och grädda 15 min till Lufta ett par gånger till.
Sätt in en ugnstermometer i ett av bröden.
När temp inne i brödet ät 96 grader tas brödet ut och får vila på galler.
När det svalnat något kan bröden tippas ut formarna. Låt helst vila till nästa dag.
Går lätt att skära i tunna skivor.
Till vänster "Brudbrödet och till höger "Råg i ryggen"
Råg i Ryggen är brödet "Bertans Ruteråg" som återfinns på höger sida under RECEPT.
Tack för en trevlig fest, allt skratt och en fantastisk stämning!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Yippie, tack kära du! Fina bilder.
SvaraRadera