09 oktober 2011

..och lite brödinspiration


Där stod den i tidningsstället och var så svår att motstå. Tänkte, "kan aldrig skada med lite ny inspiration". Tidningen visar sig innehålla både sött och surt i långa banor. Det senaste inom området presenteras. En bagarnörd blir glad av att bläddra om och om igen i detta höstnummer.
Jag gillar brödfilosofin om äkta vara, långsam brödbakning och särskilt "Hjärtat i Surdegen".
Det finska Sisu-brödet, gamla sädesslag och så att baka med bara surdeg. Inte lätt, men förhoppningsvis ger övning färdighet!

Deg innan jäsning
Under en veckas tid har nu övergången från rågsurdeg till dinkelsurdeg pågått.

Det innebär att undan för undan ersätta "matningen" av surdegsgrunden med dinkelmjöl i stället för råg. Så småningom har man då en surdegsgrund med dinkel. För att det ska bli lagom mycket grund, hälles hälften bort varje dag matningen görs. Alternativet är att ge bort till en vän.

En av dagarna är jäsprocessen så kraftig i hinken på fönsterbänken, att locket flyger av med en smäll
. Innehåller håller sig tack och lov kvar...
Efter lite funderande och bläddrande blir valet att baka dinkelbröd med rostade solroskärnor. Huset kan endast uppbringa pumpakärnor och det går lika bra.
Här kommer receptet och lite av processen till färdiggräddat

DINKELBRÖD med pumpakärnor (2 pyttesmå bröd eller 1 större)

Nästa gång, dubblar jag satsen så att det blir två medelstora bröd

300 gram siktad dinkel
160 gram fullkornsdinkel
300 gram vatten (3 dl)
240 gram dinkelsurdegsgrund
20 gram honung
15 gram salt
20 gram pumpakärnor
4 gram anis (kan ersättas med andra brödkryddor eller uteslutas)
Blanda alla ingredienser utom salt och pumpakärnor.
Kör i degblandare i 10 minuter på låg hastighet

Tillsätt

salt och pumpakärnor

Öka hastigheten ett steg och kör ytterligare 2 minuter
Häll över degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa 2 timmar eller till dubbel storlek.

Degen efter 2½ timme
Tag upp degen på bakbord och dela i två delar (till små bröd) eller gör ett större bröd.
Forma varje ämne genom att rundriva/vika in ytterkanterna mot mitten för att bygga upp spänningen inne i brödet.


Häll lite pumpakärnor i botten och mjöla jäskorgarna

Här kan man ana "sömmen" som är vänd uppåt under jäsningen i korgen och hamnar under vid gräddning

Låt brödet jäsa på varm plats övertäckt i ca två timmar eller i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ en form för vatten i botten på ugnen.
Använd en baksten eller en plåt att grädda på. Båda ska värmas upp med ugnen.


Här är nu brödet precis inskjutet på bakstenen i ugnen. Ser oroväckande platt ut.... Finns det någon jäskraft därinne??

Häll ½ dl vatten i formen på botten innan ugnsluckan stängs.

Grädda 10 min på 250 grader.

Lufta genom att öppna luckan och sänk till 200 grader.

Lufta igen efter 10 minuter 2 gånger och sätt därefter in ugnstermometern i brödet.
När innetemp är 96 grader är brödet klart :)


Ett färdiggräddat Dinkelbröd med pumpakärnor.
Låt brödet vila tills det svalnat, innan man skär i det.

1 kommentar: