Ny månad, nya tag, blåsor i händer efter helgens trädgårdsarbete.
En brödbeställning är utlovad och ska levereras i morgon på jobbet.
Det ska bli ett skållat rågkross bröd med surdeg som fått namnet Barbros Bröd.
Efter ytterligare 30 minuter i ugnen åker termometern in i brödet och gräddningen fortsätter. Vid 96 grader innertemperatur är brödet färdigt att tas ut.
Doften sprider sig i hela huset och eftermiddagssolen lyfter fram korgmönstret på ytan.
Här kommer receptet på
Barbros Bröd med råg som blir två stora bröd
Skålla:
Häll 1 liter hett vatten över
300 g grovt rågmjöl
100 g rågkross
50 g hela linfrö
75 g pumpakärnor (kan ersättas med solroskärnor)
200 g vetemjöl
och kör i assistenten tills allt är blandat. Låt stå 4-5 timmar och svalna eller över natten
Tillsätt:
100 g rågsurdegsgrund
Kör assistenten tills allt är blandat.
Låt stå 1 timme eller mer för att få ett syrligare bröd
Tillsätt:
15 g färsk jäst utrört i 1½ dl ljummet vatten
650 g specialvetemjöl
ca 150 g fullkornsdinkel
Kör på låg hastighet i 6 minuter
Öka ett steg och kör 2 minuter
Tillsätt 20 g salt och kör ytterligare 2 minuter.
Låt jäsa i bunken i 45 min på varm plats.
Tippa upp på bakbord, dela i två bitar och "rundriv" (forma till avlånga ämnen)
lägg i jäskorg och låt jäsa i ca 30 min.
Värm under tiden ugnen till 250 grader. Tippa försiktigt upp bröden på het plåt eller baksten, skåra på toppen. Häll ½ dl vatten i ugns bleck under plåten.
Grädda 10 min, sänk till 200 grader och lufta ut ånga ytterligare två gånger under gräddningen.
Sätt in en termometer i brödet. Grädda tills brödet har en innetemp på 96 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Lycka till med Barbros bröd!!
Oj vad de såg goda ut!
SvaraRadera