Mot öster i den skuggiga rabatten där Aklejrutan självsått sig, vippar kronorna så glatt med hängande kapslar. Även de fröätande småfåglarna visar sig allt oftare nu mitt i sensommaren. Intresset för trädgårdens växter är inte att undra på.
På solsidan däremot, ståtar Krollilja och Mose brinnande buske, som döljer sina frön väl i vackert färgsatta frökapslar.
I början av veckan tog även jag tillfället att använda lite frön, mandlar och nötter i mitt bakande. Inte från den egna trädgården, utan inhandlade speciellt för ändamålet. Att bjuda arbetskamraterna på fika när man får barnbarn är numera en tradition. Jag dubblar satsen för att fira vår två nya småprinsar.
Här bjuder jag alla som vill på receptet på en härlig "Tvilling Toscapaj"
Tvilling
Tosca
En
toscapaj med mandel, nötter och frön av olika slag. Den innehåller
ekologisk sötmandel, hasselnötter, valnötter, pumpa och solroskärnor. Bakas
dagen innan den ska serveras. Kan också frysas dagen efter.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2
msk råsocker
100 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
150
g
sötmandel
100
g
hasselnötter
75
g
valnötter
75
g
blandade kärnor (pumpa. solros)
(Sammanlagt 400 g nötter, mandlar och kärnor)
Toscasmet
2 ¼ dl strösocker
2 ½ msk ljus sirap
125
g
smör
2 ½ msk mjölk
2½ msk vetemjöl
Blanda samman alla ingredienser
till pajskalet i en matberedare.
Låt
den vila inplastad 1 tim i kylskåp
Rosta
nötter och
mandlar under tiden i 200º ca 10-12 min. Håll koll så att det inte bränns och
rör om då och då. Gnugga av skalet på nötterna mellan handflatorna. Ställ åt
sidan.
Kavla ut pajdegen och täck en
form med löstagbara kanter ca 24
cm Ø
Ställ
i kylen ca 30 min.
Grädda pajskalet i 12-15 min utan
fyllning
Gör toscasmeten under tiden
Blanda
under
tiden ihop alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull.
Låt
sjuda INTE
koka på svag värme tills allt smält samman. Ta kastrullen från plattan.
Blanda
ner alla
nötter och kärnor i toscan och rör om
Fördela i det förgräddade skalet
och
Grädda ytterligare ca 15 min på
200º till pajen fått en gyllenbrun färg.
Skär
inte i pajen förrän nästa dag! Kan
serveras med färska bär
NJUT!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar