15 november 2014

Vi bakar och bakar med surdeg


I dag är det  lördag och höstens Surdegskurs för hemmabagare har precis börjat. Ett ivrigt och härligt gäng förbereder sig för dagens arbete. Lite teori och mycket brödbak. Väga upp, mäta temperaturen och hålla ordning i köket. Det är mycket som ska hinnas med på de timmar vi har.


Här visar Sirpa steg för steg hur man viker Levain, en procedur som upprepas fyra vändor i bunken och i tre omgångar med viltid mellan. För varje gång byggs spänningen upp och glutentrådarna blir allt starkare innan gräddningen tar vid.

Som avslutning går vi igenom det vi bakat och gläds åt allas fina bröd

Nytt för i år är att vi testar att baka lingon- eller äppelbröd utifrån receptet på Bagarbertans vardagsbröd. Vi lägger till 1 dl frysta lingon i slutet av bearbetningen i degblandaren eller ett äpple delat i mindre bitar. Möjligen ökas mjölmängden något för att få en fast konsistens. 



Tack till er alla Surdegskursare för den här dagen och lycka till med ert bakande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar