29 januari 2011

Brödbak i vedspisen


Så blir det äntligen av, det som planerats så länge. Arbetskamraten som bor på landet öppnar tillfälligt pensionat igen. En surdegsgrund är nedpackad i väskan och aktiveras vid ankomsten första dagen. Följande morgon sätter vi fördegen som får växa till i köksvärmen samma dag som själva bakningen sker. Det ska bli två Potatisbröd, ett ska gräddas i vedspisens ugn och det andra i den elektriska varmluftsugnen.
Receptet kommer fram när man klickar på länken "två potatisbröd"

Här ska kryddorna i
Dagens brödbak genomförs som en liten skola i surdegsbrödbakning där Bagarbertan är instruktör till Vedugnsägarinnan som får göra alla moment.

Samtidigt eldar hömannen för fulla muggar, så att vedspisen ska bli tillräckligt varm.


Rågsurdegen, pressad egenodlad Herta-potatis, filmjölk, lite honung, en gnutta jäst utrört i lite vatten, fullkornsdinkel, Manitoba Cream och sist en grutta bergssalt. Allt utom saltet blandas och körs i assistenten 5 minuter på låg hastighet, 2 minuter på steg två innan saltet hälls i och därefter ytterligare två minuter. Därefter första jäsningen i bunken.

Aha, dessa korgar fungerar alldeles utmärkt som jäskorgar.
Det mindre brödet ska gräddas på förvärmda plåtar i vedspisen och det större i varmluftsugnen.
Lite vatten hälls i både vedspis och varmluftsugn.
Lärlingen är till sig av allt som händer. Snacka om "bull-tv"

Inte värt att öppna ugnsluckorna i onödan, så vi nöjer oss med att spana in genom glaset.
Oron stiger över hur brödet i vedugnen ska se ut, kanske är det bränt på ovansidan. En snabbtitt ger svaret. Dags att ta ut det några minuter tidigare än det andra.
PS! Ingångsvärmen i vedspisen kan vara 225 grader och inte 250 som i varmluftsugnen


Vedspis Efter ca 25 minuter togs brödet ut

Varmluftsugn brödet togs ut vid 97 graders temp i själva brödet
Det lilla Potatisbrödet avsmaks redan samma kväll, medan det stora ska bli morgonfika på jobbet nästa dag.
Hoppas alla ska bli nöjda :)

Vad ska vi baka nästa gång ... undrar Bagarbertan när hon tackar för besöket!

1 kommentar:

  1. Vad mysigt! Och vilket fint mönster brödet fick av korgarna. Måste prova receptet någon gång.

    SvaraRadera