30 januari 2011

Tjuvstart med hetvägg


Nu handlar det inte om att sitta mot en het husvägg i januarisolen.
Nej, det här är ren och skär tjuvstart med semmelbak redan i januari.

Som barn minns jag att denna "fettisdagsbulle" med mandelmasseinkråm serverades med varm mjölk i en djup tallrik. Den var efterrätten när bruna bönorna och fläsket var uppätet.
Fettisdagen inleddes ofta med en strävsam skidtur i skolan. Vilken fest när man satt där i barnbespisningen med rödrosiga kinder och fuktiga pjäxor på fötterna.
Nu för tiden äts semlan oftare som bakelse till kaffet och lite när som helst.

Grunden är en helt vanlig vetebrödsdeg som formas till små eller lite större bullar.
Fyllningen är
mald mandel som blandas med bröd
inkråm, florsocker och mjölk eller grädde till lagom konsistens.
Vispad grädde efter önskemål mellan lock och bulle
lite florsocker på toppen.
Det här är favoritfyllningen i familjen :)
Här ska nog tjuvätas fler semlor innan den riktiga fettisdagen infaller den 7 mars
.

3 kommentarer:

  1. Låt gott de där.... Ska försöka få till hyfsade semlor utan vetemjöl. De blir tyvärr ganska torra. Gurkeva

    SvaraRadera
  2. Semlor går att äta även i januari en del börjar i december, vet jag. Men för oss som är barn av 50-talets folkhem där ordning och reda/flit/hel- och ren var det ända rätta, har det tagit några år att lära sig att det är okej att instifta nya traditioner.
    Storasyrra där, nu har du inspirerat mig till att baka surgedsbröd, kul och gott. Vad det lider ska jag testa semmelreceptet. Annars fyller jag min lediga tid med att åka skidor och yoga- precis...man gör ju lite som man känner helt enkelt.
    Kram sportsockan

    SvaraRadera
  3. hej Bagarbertan!
    tack för kommentaren i min blogg i julas, förlåt att det dröjde med mitt svar, jag kan bara skylla på en lunginflammation och sedan när jag blev kry igen, mina 4 barn som ville att jag skulle hit och dit med dem!!
    Semlor, dem älskar jag, vi kanske ska ta fram bakboken och baka några semlor, och börja tjuväta oss med...
    min första semla åt jag i GBG januari 1991 i Ahlströms kafé, då hade jag varit i Sverige inte ens en hel månad...
    ja, sånt är livet, nu sitter jag hemma på Irland och längtar efter semlor och GBG och filmfestivalen där och Slottsskogen och allt detta... Roligt med fina minnen...
    kram!
    liz

    SvaraRadera