25 juni 2011

Flera veckor har gått....


...och nu är det midsommarhelg, semester då sommarjobben tar vid.
Bertan ska baka, rensa ogräs och kanske vila under något parasoll där emellan.
Sol och regn blandas med nykläckta hungriga myggor ..zzzzzzzzzzz..

Det blir en eftermiddagstur mot havsbandet där solen skiner. Otroligt lugnt och befriande.

Några havsfåglar hörs, lite vågskvalp och hoppande hundvalp som tar sig ett dopp.

Några röster lite längre bort avslöjar att vi har sällskap på KRONÖRENS naturreservat
De har GPS med sig och har just hittat sin Geocach
Den innehöll en spännande ledtråd till nästa cach. Ett folknöje som verkar sprida sig och ett sätt att komma sig ut till nya platser. Kul!

Vid strandkanten finns snår med havtornsbuskar som kryper runt bullersten och bildar en grågrön matta. Havtornen blommar på bar kvist och på några buskar kan man nu ana sig till små havtornskart. De blir intensivt orangefärgade och är otroligt rika på vitaminer. Lättast att hitta i frysdiskarna till en rimlig penning.

Det är också så denna midsommarkaka blivit till.

En HAVTORNSCHEESECAKE med äppelmynta

Botten
175 gram digestivekex
75 gram smält smör
Krossa kexen i matberedare
blanda till en jämn grynig deg med fettet.
Tryck ut i en form med löstagbar botten ca 20 cm i diameter
Ställ kallt i 1-2 timmar

Fyllning
300 gram färskost (philadelphiaost)
100 gram Crème Fraiche
2 ägg
2 äggulor
1 dl socker
½ dl vetemjöl
70 gram mixade havtorn
Kornen från ½ vaniljstång
Vispa osten och créme fraichen slät med elvisp och tillsätt ett ägg i taget. Därefter resten av ingredienserna till fyllningen.
Häll fyllningen i formen och grädda i 120 grader i 20- 25 minuter. Den ska vara lite "simmig i mitten". Låt kakan svalna.

Topping
3 dl havtorn
1 pressad citron
½ dl socker
3-4 gelatinblad (se på förpackningen till 3 dl vätska)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
Koka ihop havtorn, socker och citron i en kastrull
Ta från plattan. Tillsätt gelatinbladen ett i taget under omrörning.
Passera genom en sil så att kärnorna stannar i silen.
Låt svalna något.
Häll toppingen över kakan och dekorera ev med havtorn.
Ställ kallt tills toppingen stelnat (2-4 tim)
Dekorera med myntablad och servera som efterrätt eller till kaffet.

Trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Ni är välkommna att beställa mera av mig. Vänligen Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera