11 juli 2011

Sommarbakat på Gotland


Kanelbullar är väl sommar! Kanske inte för en bagare som bakar flera hundra varje vecka.
Minns sommaren när jag praktiserade på Rute Stenugnsbageri på Gotland. Ugnen eldas upp varje kväll och håller sedan värmen för brödbak hela nästa dag.


Ugnen fylls hela tiden med bröd som ska gräddas.. Äggklockorna ringar för att påminna

Gotlandsbrödet får jäsa sista gången i de flätade korgarna.

Innan dess har redan dagens baguetter bakats av i den vedeldade ugnen.

Klara för leverans

Att jäsa dinkelbrödet på linnedukar med ett enkelt veck mellan, är ett fiffigt knep även för hemmabagaren. Då räcker en enkel handduk.

Här jäser Levain i de stora korgarna under det färdiggräddade.

Under tiden kokar lunchen vidare i en gryta.
Vilken lärorik sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar