01 maj 2013

Med Valborg och hennes vänner för en kväll


Den sista kvällen i april månad, då är Valborg mer alert än annars. Helt apropå är Grönsaksodlaren och jag inviterade att tillsammans med vänner sopa ut vintern och sopa in våren. Redan på morgonen förbereddes för brödbak, vilket fick skyndas på för att bli klart innan avfärd. 


Får jag presentera Valborg i egen hög person. Hon står här i viloläge på skärbrädan hemma i köket. Ingen påse behövs när snittytan vilar mot underlaget, bara att skära en skiva eller två och sen tippa upp henne igen. Det gillar Valborg!!
Nåväl, bak blir det om en i lite snabbare takt en planerat. Jästiderna kortas av för att de två börden ska hinna jäsa i bunke, i korg och sedan gräddas till sina 97 grader, innan avfärd.
Men Valborg hon är medgörlig om än lite kort i tonen över sin forcerade behandling av bagerskan.
Det blir två bröd varav det ena får följa med som ett Valborgsbröd till knytkalaset vid havet.


Finns det något härligare en en knastrande och sprakade brasa, nej faktiskt inte den här tiden på året. Vi drar pinnar, kvistar, grenar i flygande fläng.


Allt medan skymningen faller sopar även Valborg med sin kvast så det sjunger i trädkronorna, "Härliga våren, nu är du här!"

---------------------------------------------------------------------------------------
Här kommer ingredienser och en kort beskrivning på brödbaket. Mer detaljer om processen finns t ex. i detta recept (klicka på länken)

Valborgs bröd

Skållning
Rågmjöl, havrekli, linfrö, solroskärnor och lite fullkornsdinkel blandas med hett vatten och får stå över natten
Rågsurdegsgrund tillsätts i på morgonen 
och får vila 4-6 tim i degblandaren

Degen
Tillsätt lite jäst, utrört i vatten
vetemjöl och mer dinkel till lagom konsistens (ganska fast deg)
På slutet blandas saltet i.

Låt jäsa ca 1 timme, forma 2 bröd på mjölat bakbord och lägg ner i två mjölade jäskorgar.

Jäs upp till kanten ca 35-40 min. Grädda i 250 grader 10 min, sänk till 200 grader och grädda klart. mät brödets innetemp med termometer 97 grader.

---------------------
Tack till alla som var med och sopade, det blev en härlig start på VÅREN!!

1 kommentar:

  1. Jag kan intyga att Valborg var god trots att hon fått jäkta lite. Och vilka läckra bilder på eldflagorna. Nu är det snart sommar!!

    SvaraRadera