I stället fångas jag av den fluffiga snön som ligger i tussar på alla kvistar, helt otroligt..
Jag hinner tänka, fundera och strosa framåt. Men så plötsligt från ingenstans och likt dominobrickor, börjar kulissen rörs sig. Vasstrån som står vid varandra skaver lätt. Jag tror föreställningen börjar nå sitt slut.
Några steg över den knarrande bron som gnistrar i solen. En blick tillbaka och ridån av naken vass är allt som återstår.
Nu går jag hemåt för att ta mig an mitt vita januaribröd i stället. Mjöl, gryn och linfrön skållades dagen innan. Surdegen som tillsattes på kvällen har nu gett brödet en härlig syrlighet. Mer jästid i bunke och korgar och så till slut några snitt på ytan innan gräddningen. Var så goda här kommer receptet på årets första brödbak, mitt...
Januaribröd (2 st)
Skålla
1 liter hett vatten
blandas i degbunken med
100 g rågkross
50 g linfrö
200 g grovt rågmjöl
Låt stå övertäckt med lock eller plast i minst 5 timmar
Tillsätt
150 g rågsurdegsgrund
Blanda väl i degblandare täck över igen
Låt stå över natten eller 7-8 tim
(brödet blir syrligare ju längre det står)
Själva degen
Rör ut 10 gram färsk jäst i 1 dl ljummet vatten
Blanda ner i fördegen
Tillsätt
550 - 600 g vetemjöl eller blandat med lantvetemjöl/dinkel
till en "lagom" fast konsistens.
Kör i degblandaren i 8 min på låg hastighet
öka till steg 2 och kör 2 min
Tillsätt ca 20 g salt och kör ytterligare 2 min
Låt degen jäsa övertäck i köket i 45 min
Ta upp på bakbordet och dela i två ämnen.
Forma "rundriv" två bröd som får jäsa i mjölad jäskorg i 30 - 35 min (upp till kanten på korgen)
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in ett bleck i botten för vatten.
OBS! Baksten eller plåt placeras i samtidigt i ugnen
Gräddning
Tippa försiktigt upp de jästa bröden på den heta plåten eller bakstenen, snitta med kniv, häll i ½ dl vatten i bottenblecket och Stäng luckan.
Grädda 10 min, sänk till 200 grader och grädda till brödets innetemp är 96 grader (ca 35 - 40 min) Används digital termometer med sladd efter ca 20 min gräddning.
Så fina och fluffiga bilder! Och bra med ett nytt recept. Ser ut att vara perfekt till morgonkaffet.
SvaraRaderaHej! Jag vill tacka dig av hela mitt hjärta för att du lägger ut dina fantastiska recept! Jag använder inga andra recept än dina. Bor i Göteborg så det är lite långt att åka för att delta i dina kurser.
SvaraRaderaTack än en gång
Christina
Tack Christina
RaderaKanske vi ska ordna en kurs i Götet då?!
JAAAAA tack!
RaderaChristina S hej igen!
RaderaOm det är intressant med en kurs för hemmabagare, ber jag att du skickar mig din e-postadress.
Då kan vi gemensamt undersöka möjligheter och förutsättningar för att ordna en kurs i Göteborgstrakten.
Vi behöver tillgång till en hemkunskapslokal där städning ingår och med en rimlig hyra.
/Margaretha alias Bagarbertan
Hej igen! Så kul! Min e-mailadress är: christina.strom1@telia.com
SvaraRaderaVi kan väl höras av efter februarilovet. Kanske vi kan vara på skolan här i Lerum.
Hälsningar Christina