15 februari 2014

Surdegskurs för hemmabagare - en dag i februari

Några resultat från den senaste surdegskursen förra helgen. Åtta glada hemmabagare och nygräddade bröd, kan det bli bättre? Vilka kämpar som jobbar hårt från soluppgång till solnedgång. Frågvisa, läraktiga och riktigt uthålliga. Snöglopp utanför fönstret stör oss inte heller. Resultatet blir tre färdiggräddade bröd och ett bonusbröd att ta med hem för gräddning. 

 En ny erfarenhet, att väga upp alla ingredienser i stället för att mäta.

Så ropar vi "Mise en place" med jämna mellanrum, för ytorna är inte stora och mjölpåsarna vill gärna leka kurra gömma bland bunkar och degblandare. Det måste finnas plats för nästa deg som ska blandas.


Jäskorgar men inte bakkorgar, ny erfarenhet och se vilket fint mönster det blir, rent proffsigt faktiskt. Däremot använder vi bakformar i aluminium till ett grövre bröd, för att se hur det fungerar.




Eller som här ett vetesurdegsbröd eller Levain, som viks och jäser i bunken innan det delas och läggs på het plåt för gräddning. Succé minst sagt. Det här ska vi äta till lunchsoppan om en stund.  
Levain betyder egentligen "surdeg" och finns i fast eller flytande form. I Sverige har det av någon anledning blivit namnet på ett bröd. I Frankrike säger man Pain au Levain = bröd av surdeg (en kurs i franska :)


Här är bearbetningen av dagens bonusbröd, Pavén (gatustenen). Degen görs direkt på bakbordet utan maskin. Efter vila, bearbetas/slås degen 10 minuter och det momentet kallas "slå katten". 

Degen vilar i dubbla plastbyttor i kylskåp under 24 timmar innan gräddning. 

Tack till er alla som deltog på surdegskursen, ett rent nöje för oss som ordnade den.
Lycka till med ert fortsatta surdegsbak, vi ses igen!

3 kommentarer:

  1. Åh vad fina vid är. Och vad kul det var!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag ställt den här frågan men vet inte riktigt var, alltså hur gör jag en vetesurdegsgrund?? Hittar inte det i häftet men kanske var det nåt som sas på kursen?
      Karin

      Radera
  2. Hej Karin
    Utgå från en rågsurdegsgrund. Mata på den med vetemjöl några dagar, häll bort eller använd en del under tiden och fortsätt mata med vete, tills du fått rätt volym för att kunna baka.
    Lycka till!

    SvaraRadera