23 mars 2014
Smyger in våren
Håhå, efter veckor med krax, öronproblem och allmän uppgivenhet, förgylldes tillvaron med en riktig överraskning under förra helgen. Det skulle visa sig vara på temat hemlig resa, nostalgibrunch och Japanskt SPA tillsammans med kompisar och systrar. Vilken energipåfyllning, tack till Er alla som fixade det så bra!
Den gångna veckan innebar också att stegräknare och surdegsgrund väcktes till liv. Nya fina och sköna "vårskor" inhadlades och jakten på ynka vårtecken satte igång efter senaste snöovädret. Det är ju egentligen för tidigt här uppe i norr, ja minst en månad. Men bara efter en kort spaning runt husknuten hittar jag flera tecken på vår....
En envis och ensam snödroppe kämpar för att inte bli nedtrampad av hushunden som också gillar den soliga platsen i rabatten.
Chionodoxan eller vårkragen är oftast framme redan innan snön tinat i det soliga och skyddade läget vid husväggen. Inom en vecka är den säkert fullt utslagen.
Till sista min absoluta vårfavorit rabarbern, som får det att vattnas i munnen trots att det säkert tar minst 1½ månad till, innan de första späda stjälkarna kan skördas.
Odlarmannen upplyser försynt, att frysen är full med fjolårsrabarber som passar bra att använda nu när energin är på uppgång igen och innan förråden åter ska fyllas. Haha, där fick han till det!!
Det får bli en rabarberpaj till efterrätt konstatera jag uppspelt. Men förts ut för årets första tvätthäng, nu fladdrar vita lakan i vinden.
Jag har ju vid flera tillfällen bjudit på varianter av rabarberpaj här på bloggen. Ständigt återkommer jag till smulpajsvarianten, eftersom den är oslagbart god, snabb, enkel och kan varieras i det oändliga.
Vårlig rarbarberpaj
för 3-4 personer gör jag så här men den kan dubbleras efter formens storlek:
Smuldeg - Arbeta ihop alltsammans till en grynig massa i en skål
och tillsätt mer mjöl eller gryn till lagom konsistens.
100 g smör
2 dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ dl havrekli
½ dl socker (ca)
Smörj en pajform, sätt ugnen på 225 grader
6-7 dl tunna rabarberbitar fördelas så de täcker formen väl
Strö över:
2 msk potatismjöl för att suga upp vätskan
1 dl råsocker
½ dl grovhackade nötter
½ dl solroskärnor
1½ tsk mald kanel eller mortlad kardemumma
Fördela smuldegen i formen som ett lock
Grädda ca 20 - 25 minuter till gyllenbrun färg. Servera ljummen med vispgrädde eller vaniljglass.
Nu ska det också bli surdegsbak med nymatad grund!
Vi ses igen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar