06 november 2011
Grönt bröd - 97 grader senare
En bit in i november och det mesta går fortfarande i grönt. Hämtade hem lite friskt granris till krukan utanför dörren, de gröna örterna i landet lever än och ska smaksätta söndagssoppan. Grönsaksodlaren, smått grönaktig i uppsynen när han glatt konstaterar att... en dag till... Va då?? Rådjuren har lämnat grönkålen orörd, så i dag är det också grönt bröd på bordet.
GRÖNKÅLSBRÖD
Skållning
1 liter kokande vatten
240 gram grovt rågmjöl
240 gram siktad dinkel
50 linfrö
10 gram torkad grönkål
(här används grönkål som torkats i svamptork och därefter mixats)
Degen
Blanda de torra ingredienserna och häll det heta vattnet över.
Kör i degblandare på låg hastighet några minuter tills allt är väl blandat.
Låt stå övertäckt minst 3-4 timmar tills skållningen svalnat, alt. över natten.
Tillsätt
1½ dl rågsurdegsgrund och rör om.
Låt stå minst 2 timmar innan resten av ingr. tillsätts.
Tillsätt
10 gram färsk jäst utrört i
1½ dl ljummet vatten
550 gram specialvetemjöl
ev 50 gram pumpakärnor ( alt: kan hällas på bakbordet vid utbakning)
Kör på låg hastighet i 5 minuter
Öka hastigheten och kör 2 minuter
Tillsätt
20 gram salt och kör ytterligare 2 minuter.
Låt jäsa i bunken i 1 timme.
Ta upp degen och dela i två ämnen.
"Rundriv" /forma två bröd och bygg upp spänningen genom att snabbt arbeta ihop ämnen utifrån och mot mitten.
Jäs i mjölad jäskorg eller på bakplåtspapper
Ugn på 250 grader med baksten eller plåt i under uppvärmningen.
Jäs ca 30 - 40 min.
Färdigjäst bröd, klart för ugnen
Skjut in bröden i ugnen
Häll ½ dl vatten i en form i botten. Det ger fin färg och skorpa på brödet.
Grädda i 10 min och lufta sedan genom att öppna luckan snabbt.
Sänk till 200 grader och lufta ytterligare 3-2 ggr under gräddningen
Brödet gräddat 20 min
När brödets innetemp är 97 grader är det klart. Ca 45 minuter
OBS! Använd en stektermometer med sladd och ställ in den på rätt temp.
GRÖNKÅLSBRÖD - 97 grader senare!
GRÖNKÅL - är rikt på C-vitamin, kalium och järn. Passar till sallad, i pastarätter och soppor, förutom bröd förstås!! Långkål äter man söderut och de vilda djuren älskar också kålen :(
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar