19 februari 2011
Surdegsbröd med råg och Quinoa
Veckan har inneburit snöoväder, mycket jobba och svinkallt. Nu äntligen är det helg, ledigt och fortfarande nästan -30.
Har längtat efter att få sätta händerna i degen så allt förbereddes i går kväll.
Hade lite kokt Quinoa kvar efter middagen. Kanske det kan passa i dagen brödbak?!
Ouinoa är en ört som närmast är släkt med vår målla eller gråbo. Nu ska vi se hur den fungerar i ett surdegsbröd. Så här började allt kvällen innan:
Skålla i degblandaren
50 gram linfrö
100 rågkross
200 gram grovt rågmjöl
7½ dl kokande vatten
Blanda väl och täck med lock eller plast.
Låt stå till nästa morgon eller minst 6 timmar.
Tillsätt sedan
1½ dl rågsurdegsgrund
blanda allt väl och låt stå 1-1½ timme i rumsvärme.
Tillsätt sedan
15 gram färsk jäst upplöst i 1½ dl ljummet vatten
1½ dl kokt Quinoa
ca 650 gram specialvete med hög glutenhalt (Manitoba Cream en favorit)
Kör degen 6 minuter på låg hastighet, 2 minuter på högre hastighet
Tillsätt därefter
20 gram salt
kör ytterligare 2 minuter på den högre hastigheten.
Känn efter med händerna på bunkens utsida. Nu har den blivit lite varm och det hjälper jäsningen.
Låt jäsa i bunken ca 1 timme
Ta upp på degen på mjölat bakbord. Dela i två ämnen.
Forma varje ämne genom att vika in ytterkanterna mot mitten när brödet formas. Då blir det bra spänning och jäskraft i degen.
Låt bröden jäsa övertäckt på bakplåtspapper eller i jäskorgar tills det knappt börjar spricka ca 40 min. Förvärm ugnen under tiden till 275 grader med bakstenen eller plåten i ugnen.
Ställ också ett bleck för vatten i botten av ugnen.
Jag använder alltid varmluft, men vanlig ugn går lika bra.
Brödet är precis inställt i ugnen
Ställ in brödet, häll i ca ½ dl vatten i botten och sänk temp till 250 grader. Grädda i 10 min.
Öppna sedan ugnsluckan snabbt och vädra ut ångan (ångan gör att brödet får en fin knaprig yta)
Sänk temp till 200 grader lufta igen och fortsätt grädda brödet till innetemp är 97 grader.
Här är samma bröd färdiggräddat och termometern i det högra brödet piper på 97 grader.
Det färdiggräddade brödet får vila på galler utan bakduk till det svalnat.
Quinoa passar bra även i bröd så prova olika sorter!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åh vad det ser gott ut!!!!
SvaraRaderaÖnskar att jag oxå var en fena på att baka.. Kramar från Groddaren (det enda jag kan riktigt bra)
Men groddat är gott på brödet, vi kanske ska byta ihop :)
SvaraRadera