01 juni 2013
Dagar med värmebölja
Efter dagar med värmebölja kom så äntligen några droppar fukt från ovan. Visst längtar vi efter värme efter en lång kall vinter. Men nöjdheten består nog av en omväxlingen och att just få "längta" till det man inte har för tillfället.
1 juni far blicken runt trädgården medan gräsklipparen gör sitt jobb med mig bakom spakarna. Vi får hasta runt så att allt det fuktiga gräset inte klibbar fast i maskinen. En upptäckt, det som ska blomma i olika omgångar fram till midsommar, står redan i full blom eller är på väg att vissna. Äpple, paradisäpple, plommon, körsbär, smultron, jordgubbar och så syrenen.
Syrenen som brukar pryda midsommarbordet hinner i år att vissna innan skolavslutningen.
Och Grönsakodlaren låter bekymrad, - "Det blir ett svagår för bina i år... allt hinner blomma över innan samhällena vuxit sig starka". Utan nektar och pollen ingen honung...
En liten oansenlig blomma som lätt glöms bort, är den sirligt vackra vinbärsblomman. Buskarna är översollade av klasar med de små klockorna som längtar efter vatten och pollinering. Utan bin ingen pollinering. Nu är det bara att vänta några veckor och se om några fruktämnen blir synliga
Hittade ett vår och försommarrecept häromdagen. Passade på att provlaga på en gång och här kommer receptet till försommarbuffén.
OGRÄSPAJ med kirskål och nässlor
4-6 personer
Pajdeg:
150 gram smör
1 dl grahamsmjöl
2½ dl fullkornsdinkel
1-2 msk vatten
Blanda ihop ingredienserna i en matberedare.
Tryck ut degen direkt i en pajform
Vik aluminiumfolie runt kanterna (så att pajkanterna inte sjunker ihop under gräddningen)
Låt vila i kylskap 1 tim
Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader.
Fyllning:
3 dl förvällda gröna blad som motsvarar ca 2 liter färska (ex. nässlor, kirskål, målla)
2½ dl crème fraich
1 dl mjölk
2-3 ägg
1 dl riven lagrad ost eller smulad fetaost
1-2 krm riven muskotnöt
salt och peppar, smaka av
Blanda ihop crème fraich, mjölk och ägg
Tillsätt hälften av osten
Ta bort folien ur pajskalet
Hacka bladen och fördela dem i det förgräddade pajskalet
Häll fyllningen över bladen och strö resten av osten över
Grädda ca 30 min i 175 - 200 grader.
Servera som ensamrätt med en tomatsallad eller till grillat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Men vilka fina bilder! Det är en fantastisk tid nu.
SvaraRaderaOch pajen ser jättesmaskig ut. Plockar du kirskålen fortfarande?
Ja, kirskålen finns nu. Om man klipper ner den, så skjuter det nya späda blad igen
SvaraRaderaJa, kirskålen finns nu. Om man klipper ner den, så skjuter det nya späda blad igen
SvaraRaderaMan vill ju ha den men inte i trädgården. Måste tigga till mig lite någon gång.
SvaraRadera