05 juni 2010
Från Hälsohem till hälsohem
På väg med bil genom försommarlandskapet finns det tid att njuta och att lyssna på radio.
Publicerade forskningsresultat som bekräftar vikten av medvetet matval, för att motverka eller förhindra i-landssjukdomar. Fleromättade oljor i stället för fast fett, långsamma kolhydrater i stället för snabba. Nickar och bockar av det som finns eller borde finnas i skafferi och kylskåp.
En trivsam upptäckt att massvis med gods faktiskt går med containrar på järnväg i stället för på långtradare. Är snart framme vid slutstationen, Österåsens Hälsohem. Under kommande dygn ska arbetsgruppen jobba med klarspråk och miljömål. Vi ska äta hälsosamt, motionera och fira arbetskamrater.
Som de blev överraskade, att få trädgårdsbyxor med massor av fiffiga fickor, matchande handskar och lite fröpåsar. Sedan blir det ostbricka och rockring för alla.
Innan frukost nästa morgon, gör hela gänget en historisk vandring. Vi får veta att platsen för sanatoriet valdes av Drottning Sofia och kung Oscar den andra. För sin friska och hälsosamma luft och sitt vackra läge. Där nere vid niporna i dalen möts Ångermanälven och Faxälven.
Drottningen tyckte att Norrland också skulle ha ett slott.
Österåsens Sanatorium ritades av arkitekt Fredrik Lilljekvist i slutet av 1800-talet. Han ritade också Gripsholms Slott och Runsa Slott i Uppland som numera är en herrgård.
En härlig frukost möter oss efter denna intressanta morgonvandring.
Det går fort när det är roligt och efter lite mer jobb är det lunch och hemfärd.
Inspirerad av all god vegetarisk mat på Österåsen, blir det grönsakspaj till middagsgrillningen.
Jag delar med mig av detta recept på en toppenbra pajdeg som passar till olika fyllningar.
GRÖNSAKSPAJ ugn 225 grader
Pajdeg
150 gram smör
3 3/4 dl vetemjöl
(här kan man med fördel blanda 2/3 vete och 1/3 grahamsmjöl)
150 gram keso (smaksatt keso går säker utmärkt att använda också)
Kör allt i matberedare tills degen tagit ihop.
Tillsätt ev något mer mjöl om det behövs.
Låt degen vila i kylen tills grönsakerna förberetts.
Fräs i en stekpanna med rapsolja till det fått färg:
2-3 skivade potatisar
1 palsternacka i klyftor
1 grovhackad gul lök
5 dl färsk grovskuren grönkål, mangold eller kirskål (som finns på våren)
4-5 soltorkade tomater i strimlor
½ paket fårost eller mer
kryddor efter tycke och smak
Äggstanning vispas ihop
3 ägg
3-4 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar
Kavla ut pajdegen och täck en form (ca 24 cm i diameter)
Låt degen hänga över kanten (den viker man upp sedan)
Fyll formen med grönsaksfräset, äggstanning och toppa med riven ost.
Vik upp pajdegen som hänger över kanten.
Grädda ca 25 minuter till äggen stelnat.
Härligt gott till rökt kött, fisk, grillat eller med en sallad till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej! Bloggen "Söta saker" tipsar om din blogg idag! http://sotasaker.com/2010/06/05/lordagslankar-17/
SvaraRaderaGripsholms slott byggdes av Gustav Vasa med hjälp av byggmästare på 1500-talet. Lilljekvist gjorde en restaurering. Runsa slott är från 1600-talet och kan ha varit en inspirationskälla för Lilljekvist då han utformade Österåsens sanatorium. Men han levde inte i 400 år så han kan knappast vara upphovsman till alla dessa byggnadsverk.
SvaraRaderaTack historiekännare för dessa upplysningar om slottsbyggnationer och herrgårdsdito. Man kan inte alltid lita på Wikipedia och dess information. Roligt och vilsamt hade vi trots allt :)
SvaraRadera