26 februari 2011
Bakat med rågsikt och hasselnötter
I morgon återvänder Grönsaksodlaren från sin fiskeresa i varmare vatten. En period hade han + 29 när det var - 29 här hemma, fy för orättvisor...
Under veckorna som gått har hemmalivet bestått av arbete, olika stickprojekt, snöskottning men också brödbakning förståss.
Tillsammans med Kaféägarinna har bland annat vårens och sommarens planer diskuterats och formulertas. SURDEGSSÖNDAG den 17 april och sen SOMMARBAGERI på Kafé Anno i Olofsfors under 4 veckor i juli.
Innan dess ska olika bröd provbakas, avsmakas och utvärderas. Det här är riktigt roligt.
Köpte därför en mjölsort av nytt okänt märke. Använder sällan rågsikt i vanligt brödbak, men är nyfiken på om det kan vara basen i ett gott surdegsbröd.
Roligt att man på påsen tagit med termometern, som är ett viktigt redskap för ett lyckat bröd!
Rågsikt är inget eget sädesslag utan en blandning av 60% vetemjöl och 40 % siktat rågmjöl.
Siktat rågmjöl är precis som namnet säger just "siktat". Skalresterna är borttagna ur mjölet men brödet har en smak av råg och är ljusare eftersom det till största delen innehåller vete.
I brödet finns också hasselnötterna som skållats tillsammans med mjölet.
Här kommer receptet på
RÅGSIKTSBRÖD med HASSELNÖTTER
Till skållningen på kvällen
Häll alla ingredienser i degblandaren och kör runt någon minut
7½ dl kokande vatten
300 gram rådsikt
200 gram hela hasselnötter
50 gram linfrö
(Linfrö binder fukten bra i matbröd och är rikt på fibrer, därför får det ofta hänga med!)
Nästa morgon
Tillsätt
165 gram rågsurdeg (ca 1½ dl)
15 gram färsk jäst utrört i
1½ dl ljummet vatten
650 gram specialvetemjöl
Kör 6 minuter i degblandaren på låg hastighet
Öka hastigheten och kör ytterligare 2 minuter
Tillsätt sedan
20 gram salt
Kör ytterligare 2 minuter på den högre hastigheten.
Låt degen jäsa minst 1 timme i bunken.
Ta upp degen på bakbordet och dela i två ämnen
Degen är smidig att jobba med och känns speciell med alla hasselnötter som bubblar ut lite här och var.
Forma två bröd och jäs i korg eller på bakplåtspapper ca 40 minuter.
Värm upp ugnen till 275 grader och ställ in plåten eller bakstenen i ugnen under uppvärmningen.
Ställ också ett bleck i botten för vattnet som ska hällas vid gräddningen.
Tippa upp bröden på bakstenen eller för över bakplåtspapperet på den heta plåten.
Häll in ½ dl vatten på blecket i ugnen, sänk temp och stäng luckan.
Grädda bröden på 250 grader i 10 minuter.
Öppna och lufta i ugnen.
Sänk till 200 grader och fortsätt grädda tills innetemp är 97 grader.
Använd en stektermometer som visas på mjölpåsen.
Lufta 2 gånger till under gräddningen.
Tag ut bröden och låt dem svalna på galler.
Ett riktigt gott och saftigt bröd med tydlig smak av råg och surdeg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härligt! Ser framemot en provsmakning.
SvaraRaderaJag med ... ;.)// groddaren tillika promeneraren
SvaraRadera