27 mars 2011

Biodlarens efterrätt - en favorit med frukt


Apelsiner är en härlig frukt som oftast äts som den är, men sällan i efterrätter. I familjens fruksallad är den förstås en given ingrediens.

Men så en dag och av en händelse uppfanns en ny efterrätt i huset. Allt som behövdes fanns redan i skafferi och skåp. Inspirationen kom från GB´s Solero Orange som då var en favorit i familjen. Den glassen har under åren bytt skepnad, men den första var bäst! Ripplad vaniljglass inuti med en isigt överdrag av apelsin, mums!!
Sagt och gjort Biodlaren fick då uppdrag att skapa något som påminde om den forna favoriten.
Under de senaste 10 åren är Biodlarens solero återkommande vid apelsinsäsong.

Receptet är för fyra personer och heter BIODLARENS SOLERO. Det får bli Bertans bidrag till Söta saker och Månandens Sötsak - "FRUKT".

Skala 4 medelstor apelsiner med vass kniv, ända in till fruktköttet. Skär ut klyfta för klyfta ur frukten med kniven och fördela dessa på 4 assietter.

Koka ihop
apelsinsåsen tills den är lite simmig ca 4-5 min:
1 dl koncentrerad apelsinjuice

5 cl Galliano (örtlikör)

Pressad ner saft från apelsin"skuttarna"

1 msk honung eller efter smak

Riv mandelmassa över apelsinklyftorna på assietterna medan såsen kokar.
Lägg glasskulor bredvid och ringla lite av den heta Solerosåsen över.
Resten kan serveras bredvid.

En härligt syrlig och fruktig efterrätt att avsluta middagen med.
Lycka till hälsar Biodlaren!

1 kommentar: