Hur var det... mycket rönnbär -kall vinter, lite/mycket snö?? |
Rödbetsbladen passar bra att använda i sallad eller woka |
Kålrabbin, som en "mina" med sina tunna känselspröt till bladstjälkar |
Fortuna heter just de här plommonen |
Stången får följa med och dekorera kakan vid servering.
Här kommer receptet på
Upp-och-nedvänd plommonkaka med vanilj
Form med löstagbar botten som kläs med bakplåtspapper och smörj runt kanternaUgn 200 grader
------------
300 g smakrika plommon
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
180 g vetemjöl (2 dl)
1 tsk bakpulver
1 krm bittermandelarom (Kryddmått)
2 msk smör
1 vaniljstång
3 msk farinsocker
Halvera plommonen och ta ur kärnan
Rör smör och socker vitt och pösigt
Tillsätt 1 ägg i taget under omrörning
Tillsätt mjölken
Blanda vetemjöl med bakpulver i en annan skål
Rör ner det i smeten och blanda väl
Tillsätt bittermandelaromen
Smält smöret i en stekpanna och fräs hastigt plommonhalvorna
med snittytan ner. Tillsätt farinsocker, skrapa ur vaniljstången
och blanda ner det i pannan tillsammans med stången.
Lägg alltsammans i botten av formen och bred över smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Låt kakan svalna i formen. Tippa sedan upp den på ett fat och
dra försiktigt av bakplåtspapperet.
Servera med vispgrädde eller glass.
En härlig efterrätt eller som kaka till kaffet!
Här är förra årets varianter |
Åh "upsidedown-cake" med plommon! Det måste prövas. Finns det månne västeråsgurkor på BEM på lördag?!
SvaraRadera,,, just så heter kakan i ett annat recept :))
SvaraRaderaJa gurkorna ska finns om inte "Gubben Höst" är framme med sin iskvast innan dess. Alltid lite vanskligt att lova till 100 % med andra ord.
Bra! Jag tar risken. Ska kolla med Karins mamma hur mycket som går åt till hennes recept på inlagd gurka. För övrigt de bästa jag ätit!
SvaraRadera