19 augusti 2012

Lite höstkänsla och sötbak med plommon

Hur var det... mycket rönnbär -kall vinter, lite/mycket snö??
 Löven på träden börjar skifta i färg, bären börjar mogna, och allt det odlade är snart färdigt att skörda. Bondens Marknad började i helgen här uppe i norr. Lite broccoli, blom- och vitkål och Västeråsgurka fick följa med på premiärdagen.

Rödbetsbladen passar bra att använda i sallad eller woka
Kålrabbin, som en "mina" med sina tunna känselspröt till bladstjälkar
Här en liten krypande spaning under bladverken i landet. Rödbetor med fetaost, citron och olivolja mumms....Rå kålrabbi skuren i tunna skivor, knaper, knaper....Fänkålen strimlad i sallad eller rostad i ugnen med andra rotsaker.

Fortuna heter just de här plommonen
  Här är plommonen på träden inte mogna på länge än. Men just nu finns det riktigt fina i butiken. Det här är en härligt syrlig plommonkaka med smak av kola och riktig vaniljstång. 
Stången får följa med och dekorera kakan vid servering.

Här kommer receptet på

Upp-och-nedvänd plommonkaka med vanilj

Form med löstagbar botten som kläs med bakplåtspapper och smörj runt kanterna
Ugn 200 grader 
------------
300 g smakrika plommon
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
180 g vetemjöl (2 dl)
1 tsk bakpulver
1 krm bittermandelarom (Kryddmått)
2 msk smör 
1 vaniljstång
3 msk farinsocker

Halvera plommonen och ta ur kärnan
Rör smör och socker vitt och pösigt
Tillsätt 1 ägg i taget under omrörning
Tillsätt mjölken
Blanda vetemjöl med bakpulver i en annan skål
Rör ner det i smeten och blanda väl
Tillsätt bittermandelaromen

Smält smöret i en stekpanna och fräs hastigt plommonhalvorna
med snittytan ner. Tillsätt farinsocker, skrapa ur vaniljstången 
och blanda ner det i pannan tillsammans med stången.

Lägg alltsammans i botten av formen och bred över smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. 
Låt kakan svalna i formen. Tippa sedan upp den på ett fat och
dra försiktigt av bakplåtspapperet.
Servera med vispgrädde eller glass.
 En härlig efterrätt eller som kaka till kaffet!
Här är förra årets varianter

3 kommentarer:

  1. Åh "upsidedown-cake" med plommon! Det måste prövas. Finns det månne västeråsgurkor på BEM på lördag?!

    SvaraRadera
  2. ,,, just så heter kakan i ett annat recept :))
    Ja gurkorna ska finns om inte "Gubben Höst" är framme med sin iskvast innan dess. Alltid lite vanskligt att lova till 100 % med andra ord.

    SvaraRadera
  3. Bra! Jag tar risken. Ska kolla med Karins mamma hur mycket som går åt till hennes recept på inlagd gurka. För övrigt de bästa jag ätit!

    SvaraRadera