Båtbyggarhustrun och Garntomten i det vintervita |
Av och på med ryggsäck, fram med kamera för att fånga solen och de glittrande kristallerna som växer på grenarna. Det frasar i snön när skidan bryter snötäcket.
Spåret försvinner och ersätts med manchester när pistmaskinen drar förbi. Lite vingligare och lite ostadigare för en ovan skidåkare... uppför och utför och då pang i backen. Mitt där det är som brantast, bjuds jag på "lårkaka" med en svansknäck som bonus. Aj aj aj men inga dystra miner för det.
En energikick hjälper för stunden i alla fall. Båtbyggarhustrun tipsar om att sitta på en uppblåsbar nackkudde. Ett bra tips, Tack till er!
Mjukt sportbröd till fika |
Här kommer också receptet på
Mjukt sportbröd (2 mindre bröd + 8 småbröd eller 2 större bröd)
Dag 1 kväll(fördeg)
100 g rågsurdegsgrund
3 dl vatten
180 g grovt rågmjöl
Blanda samman i en skål, täck med plast och ställ på varm plats
Dag 2 morgon
Surdegsgrunden från gårdagen
5½ dl vatten
15 g jäst
300 g vetemjöl special (Manitoba Cream)
300 g fullkornsdinkel (eller rågsikt)
300 g rågflingor
75 g hela linfrö
2 msk honung
20 g salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
Blanda samman alla ingredienser och kör degblandaren 8 minuter på låg hastighet
Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek (ca 3-5 tim)
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 större ämnen som rundrivs och får jäsa i mjölad jäskorg, eller dela upp till mindre portionsbröd
som får jäsa på bakplåtspapper. Täck med fuktig handduk under jästiden ca 1½ - 2 tim.
Värm ugnen till 250 grader i god tid.
Grädda på baksten eller på het plåt ch tillsätt vatten på bleck i botten av ugnen i början av gräddning.
Sänk temp. i ugnen till 200 grader efter 10 min. Lufta i ugnen
Småbröd gräddas ca 20 min
Större bröd till innetemp på 97 grader (ca 45 min.)
Detta recept är inspirerat av Martin Johanssons recept i "surdegsbröd - recept från en hemmabagare"
Tack du med!
SvaraRaderaHoppas på snabbt tillfrisknande.
Bra tips att baka portionsbitar av sportbrödet.