27 januari 2013

Lilla fotoskolan - gnistrande vinter

Dagarna är längre nu, det är sant och "lilla fotoskolan" har planerat för den här. Vi får som vi vill, en helt otroligt gnistrande vinterdag, sol, - 12, ett preparerat spår och matsäck på Ålidberget.

Båtbyggarhustrun och Garntomten i det vintervita


Av och på med ryggsäck, fram med kamera för att fånga solen och de glittrande kristallerna som växer på grenarna. Det frasar i snön när skidan bryter snötäcket.


Spåret försvinner och ersätts med manchester när pistmaskinen drar förbi. Lite vingligare och lite ostadigare för en ovan skidåkare... uppför och utför och då pang i backen. Mitt där det är som brantast, bjuds jag på "lårkaka" med en svansknäck som bonus. Aj aj aj men inga dystra miner för det.


En energikick hjälper för stunden i alla fall. Båtbyggarhustrun tipsar om att sitta på en uppblåsbar nackkudde. Ett bra tips, Tack till er!

Mjukt sportbröd till fika
Efter våra 5 km skymtar det efterlängtade vindskyddet. Fika, prat och att tillsammans få njuta de sista värmande solstrålarna för dagen, är inte alls så dumt! Tack till er båda
Här kommer också receptet på 

Mjukt sportbröd (2 mindre bröd + 8 småbröd eller 2 större bröd)

Dag 1 kväll(fördeg)
100 g rågsurdegsgrund
3 dl vatten
180 g grovt rågmjöl
Blanda samman i en skål, täck med plast och ställ på varm plats

Dag 2 morgon
Surdegsgrunden från gårdagen
5½ dl vatten
15 g jäst
300 g vetemjöl special (Manitoba Cream)
300 g fullkornsdinkel (eller rågsikt)
300 g rågflingor
75 g hela linfrö
2 msk honung
20 g salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål

Blanda samman alla ingredienser och kör degblandaren 8 minuter på låg hastighet
Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek (ca 3-5 tim)
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 större ämnen som rundrivs och får jäsa i mjölad jäskorg, eller dela upp till mindre portionsbröd
 

som får jäsa på bakplåtspapper. Täck med fuktig handduk under jästiden ca 1½ - 2 tim.
Värm ugnen till 250 grader i god tid. 

Grädda på baksten eller på het plåt ch tillsätt vatten på bleck i botten av ugnen i början av gräddning. 
Sänk temp. i ugnen till 200 grader efter 10 min. Lufta i ugnen
Småbröd gräddas ca 20 min
Större bröd till innetemp på 97 grader (ca 45 min.)


Detta recept är inspirerat av Martin Johanssons recept i "surdegsbröd - recept från en hemmabagare"

1 kommentar:

  1. Tack du med!
    Hoppas på snabbt tillfrisknande.
    Bra tips att baka portionsbitar av sportbrödet.

    SvaraRadera