Det är 27 grader, eftermiddag och kanske inte bästa tillfället att bege sig ut för att söka årets första blåbär. Det får bli en kort biltur med alla fönster nedvevade. Lillprinsen och jag spanar i var vårt fönster.
Pappa, pappa snart kommer blåbär och snart kommer det tuvor av mogna bär. Stanna bilen pappa, plocka blåbär!!
I kapp med mygg och broms plockar vi för hand och med bärplockare. Tillbaka hemma igen är det farmors jobb att rensa från kart, blad och kvistar. Det blir en hel bunke full.
Nu är det kväll, middagen är avklarad och degen till blåbärsbullarna jäser indegbunken. Såna här varma dagar passar kalljäst deg bäst. Receptet är ett vanlig bullrecept från påsen men med kallt mjölk. Lite kardemumma i degen.
Cirka 8 dl degvätska räcker till 16 stora portionsbullar.
1 dl blåbär på varje och knappt 1/2 del socker
Vik upp kanterna runt blåbären. Jäs under duk ca 20 min
Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 225 grader i ca 12 -13 min.
Lår bullarna svalna på galler. Njut av årets första blåbärsskörd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar