08 juli 2014

Värmebölja med kall middag





Andra dagen i rad som värmen stiger mot 30 gradersstrecket. Allt utomhusarbete går i ultrarapid och kannan med vatten töms ideligen. 
Långt borta hörs räddningstjänstens sirener. Kanske en skogsbrand eller en olika längs huvudvägen. 


Biodlarn får också rycka ut. Runt kupan bakom garaget hänger det klasar av bin. De ryms kanske inte eller så är de på väg att svärma. Fort på med en ny tom låda med oanvända ramar, så de kan bygga ut sitt hem. Det blir ett himla liv runt i trädgårn av ilskan bin som surrar runt. Bäst att hålla sig inomhus tills de lugnat sig. Sura bin är inte att leka med.

Funderar över middagsmaten. Något kallt, så det får bli en Gazpacho och till det ett Focaccia som en Calzone. Följ länken till "Receptet på soppan" !

Här kommer receptet på brödet

Focaccia som Calzone
Mät upp i degblandaren:
6 dl rumsvarmt vatten
1/2 dl surdegsgrund
20 g färsk jäst
Rör om till jästen löst upp sig
Tillsätt:
1/2 dl olivolja
25 g havrekli
700 g vetemjöl i omgångar till lagom konsistens. 
Kör på låg hastighet i 8 min
Öka till steg 2 och kör 2 minuter
Tillsätt 15 g salt
Kör ytterligare 2-3 min.
Låt jäsa i bunken i 1 tim 
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i.
Tag försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord
Forma till en rektangel med händerna
Fördela
75 g fetaost
5-6 strimlade inlagda soltorkade tomater över degen
Vik  degen dubbel med fyllningen mellan.


För över brödet på bakplåtspapper. Smörj in ytan med olivolja
Tryck ner svarta Kalamataoliver jämnt över brödet och strö över hackade 
Örter (oregano, timjan, rosmarin)
Ta ut den heta plåten och dra över bakplåtspapperet med brödet på plåten.
Grädda i 250 grader i 12 min, sänk till 225 grader och grädda ytterligare 10 - 12 min eller tills brödet fått fin färg och ser färdiggräddat ut.
Ta ut Focaccian och låt den svalna på galler. 
Skär i större eller mindre bitar. 

Något annat pålägg behövs inte.
Smaklig måltid!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar