12 mars 2011

Lite vår och sol - del 1


Här har romarna satt sina spår med en sofistikerade amfiteater.
Haha, mötet med ny meterhög snö igen, bara att börja skotta..
Nyss hemkommen från besöket i Catalonien blir skillnaden så påtaglig.
I Tarragona tänker Grönsakodlaren och jag att vi
t.ex ska hitta ursprunget till den choklad som i Sverige säljs under samma namn. Spaningen tar sin börjar...

Roligt målad husgavel vid det lilla torget
Staden visar sig vara både gammal och charmig med en spännande blandning av gammalt och nytt. Den ingår även i Världsarvslistan och det är inte svårt att förstå.

Placa de la Font väntar det förbokade rummet i hotellet med samma namn som torget.

Efter ett snabbt klädbyte är det så dags att undersöka staden innanför murarna. Clemetinträd som dignar av frukt runt hela den gamla stadsmuren. Lite TAPAS är ett måste i Spanien så det får bli middag tillsammans med det lokala ölet.

Följande dag är planen att bunkra för picknick, ta bilen och köra inåt landet genom olivlundar, vinodlingar och upp mot bergen.

In och ut ur fruktbutiken, bageriet och charkuteriet för att fylla på varor.

En bit in från kusten sjunker temperaturen snabbt och de syns även på växtligheten. Vinet har inte börjat skjuta nya skott och inte heller de träd som fällde löven i höstas.

Vi är nu i klostret Santa Maria de Poblet som är i fullt bruk.
Liten lunchpaus på en ödsligt stor parkeringsplats. Det här är ett populärt utflyktsmål under turistsäsongen kan man ana sig till. Sedan rundvandring med guide, bland salarna. Munkarnas lunch står redan uppdukad i ett av de kalla rummen.

I en av de nyare salarna är någon form av "parasoll" placerat. Det ser väldigt lustigt ut på något vis.

I slutet av en lång stentrappa står denna djävulsfigur och håller en ödla i ett fast grepp runt halsen.

Djävulens kropp utgör ledstången och börjar vid krönet av trappen.
Rundvandringen i klostret är slut och vi fortsätter vidare genom landskapet.

Så i en dalgång hittar vi de första persikoträden som blommar på bar kvist.

Slingrande serpentinvägar tar oss vidare uppför och utför igen. Vi passerar byar som ser näst intill öde ut. Kanske är det samma sak här som hemma. Ungdomarna flyttar in till städerna där chansen till jobb är större.

Det här var tidigare ett område där man odlade mycket HASSEL. Nu passerar vi igenväxta fält där några buskar trots allt överlever och har börjat blomma.
Härifrån kom hasselnötterna till den välkända chokladen från Tarragona.
Nu är det i stället olivträd och vin som ger inkomsterna till de bönder som finns kvar nere på slättlandet. Nästa dag går resan längs kusten mot Barcelona.

1 kommentar:

  1. Ååh vad härligt det ser ut. Jag längtar efter våren och de första knopparna...

    SvaraRadera