Den tunga lerjorden är ett paradis för rabarbern. Inom loppet av några timmar har bladkappan öppnat sig och ett nytt underverk är på väg. Årets första skörd av mjälla rabarberstjälkar är alltid speciellt.
Inte många till antalet men kanske räcker det till en kaka av något slag.
Tidningar håller sig också med recept efter säsong och det som behövs finns hemma. Det får bli Mazarinkakan på uppslaget. En något mindre sats som passar till formen.
Här delar jag med mig av vårens primör och receptet på
Skär 200g rabarberstjälkar i 1 cm stora bitar
Mördeg:
2 dl florsocker
200 g smör (rumsvarmt)
4½ dl vetemjöl
1 ägg
Rör smör och socker fluffigt
Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda till en slät deg i matberedaren
Platta ut och plasta. Låt vila i kylen i 30 min.
Sätt ugnen på 180 grader.
Kavla ut degen (ca 1 cm tjock) i rund form med löstagbar kant (26 cm diameter)
Låt vila i kylen och gör fyllning och toppingen
Mazarinfyllning:
Rör ihop 125 g smör
250 g riven mandelmassa
2 ägg + 1 äggula
3 msk vetemjöl
Mandeltopping:
50 g smör
100 g grovhackad mandel
1 dl florsocker
Rör ihop toppingen till en smulig massa.
Bred ut fyllningen över degen
Tryck ner rabarberbitarna jämnt. Fördela toppingen över
Grädda i ca 45 minuter till kakan fått fin färg. Prova med en provsticka
att botten känns genomgräddad. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar