18 februari 2012
Baka, baka bröd igen....
Tycker inte det finns tid för brödbak lika ofta som förr.... Har Bertan lagt av sig , eller är det möjligen andra aktiviteter som tagit över tiden. Nytt jobb, nya rutiner och frukostvanor eller brist på inspiration?!
Utanför fönstret viner vinden, påminner om den "klass-två-varning" som aviserats i helgens väderleksrapport. Rätt tillfälle för brödbak kanske :)
Lite nytt att smaksätta med hjälper också till. På väg hem i går, gjorde jag en avstickare. I butikshyllan står påsar med "Havrekärnor". Aha, passar till frukostflingorna och till brödbaket. Då får den följa med hem.
Faktiskt rätt länge sen jag bakade ett ljust bröd. Å, vad finns det mer i skafferiet då?
Fullkornsdinkel och en nyligen inhandlad Manitobapåse (specialvetemjöl med hög proteinhalt).
Planeringen och inspirationen tar fart. Nu ska det bakas i stugan igen.
Mata på rågsurdegen som står i kylskåpet, blir första aktiviteten. Hinken får vila på varmt ställe så länge.
Här kommer spontanreceptet som räcker till två stora
DINKELBRÖD med HAVREKÄRNOR
1. Själva fördegen innehåller
450 g fullkornsdinkel
100 g havrekärnor
6 dl ljummet vatten
1½ dl rågsurdegsgrund
Allt blandas i assistenten och får sedan st övertäckt minst 3 timmar
2. Blanda sedan ner
20 g färsk jäst utrörd i ca 1½ dl ljummet vatten
ca 600 g Specialvetemjöl (Manitoba Cream)
En ganska fast deg
Kör i assistenten i 8 min på låg hastighet
Öka och kör i 3 minuter
Tillsätt 15 gram salt
och kör ytterligare i 2 minuter
3. Låt degen vila i bunken ca 1 timme eller till dubbel storlek
4. Upp på bakbordet, oj vilken smidig och härlig deg. Det behövs nästan inget mer mjöl vid utbakningen. Dela och forma två runda bröd, som får jäsa i mjölade jäskogar i ca 35 minuter.
Under tiden värms ugn, ugnsbleck (för vatten) och bakstenen till 250 grader.
5. Tippa upp brödet på bakspade, klipp mönster med en sax och skjutsa in i ugnen.
Häll 1½ dl vatten i blecket på botten av ugnen och stäng luckan.
Lufta efter 10 min och sänk temp till 200 grader. Grädda till brödet har en innetemp på ca 97 grader och lufta var 10 minut hela gräddningen.
Brödet får svalna på galler utan bakduk, härligt härligt!!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar