28 juli 2010

Focaccia med örter - ett sommarbröd


Dagen började med våtarven i bondbönsraderna. Det gäller att hålla huvudet kallt och hitta annat att tänka på, än att det är oändliga meter kvar. Att riva ogräs innebär också att olika dofter frigörs frän växterna. Våtarven själv är saftig och med ett lite sytrådstjockt skaft, biter den sig fast i jorden. Dofter av kamomill ger lite extra energi, jordrökens blommor så dekorativa men doften är frän och penningörten frasar med sina gulgröna slantlika förställningar. Tisteln är värst av alla. Seg att få av och handen fylls med små stickor som bränner.

Tankarna studsar fram och tillbaka, stannar till vid den dagen när sommarens första Focaccia bakades.
Härligt med färska örter och den doften som sprider sig när brödet gräddas. Här är det svarta oliver, timjan, oregano och rosmarin. Brödet är först penslat med olivolja sedan strödd med flingsalt innan gräddningen. Med fördel kan detta varieras med t.ex. soltorkade tomater, fetaost eller andra "favoritpålägg". Foccacia passar både till soppa och sallad. Den kan ätas med eller utan smör eller annat pålägg. Här kommer receptet

FOCACCIA MED ÖRTER 1 st (till en plåt)
14 dl vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl
1 msk salt
6½ dl kallt vatten
25 gram jäst
Topping
½ dl olivolja (av bra kvalitet)
1-2 msk färska örter och hackas eller klipps i mindre biter
½ msk svarta oliver
1 msk flingsalt
Blanda vatten, jäst och mjöl i degblandare. Arbeta degen 12 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta degen 2 minuter till.
Låt jäsa i 45 minuter
Kavla ut degen till en tjock kaka och lägg den på oljat bakplåtspapper på plåten.
Gnid in kakan med olivolja, fördela kryddorna och tryck ner oliverna i brödet.
Låt jäsa på plåten i 45 minuter. Strö över saltet och ställ in plåten i 250 graders ugn.
Sänk till 225 och grädda i ca 20 minuter tills brödet fått färg.
Serveras helst ljummet.

3 kommentarer:

  1. Får ta och testa det här med Focaccia, har faktiskt ännu inte testat på det, finns ju så mycket annat bröd att baka :-), men hört att det skall vara himla gott, får allt hamna på min baklista

    SvaraRadera
  2. Olivoljan gör susen i brödet och det blir otroligt saftigt och gott! Ett bra "Gåbortbröd" också i stället för en blomma.

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet. Bakade ett bröd i helgen. Jättegott! Karin

    SvaraRadera