05 juni 2016

Fotoresa - Transylvanien en vecka i maj


Det är inte lätt att veta var man ska börja för att beskriva denna fantastiska fotoresa som har innehållit så mycket!
Slutmålet är Gheorgheni, en stad mitt i Transsylvainen och inbäddad av Kartapernas bergskedjor. Först flyg från Arlanda som för min och Båtbyggarhustruns del påbörjades resan från Umeå. Så småningom landar vi i Bucharest via Belin där buss väntar på oss. Tillsammans med de andra fotokamraterna gör vi oss hemmastadda i den buss som ska bli "vår" under den kommande veckan. Små byar, städer och odlingslandskap passerar förbi, innan vi beger oss uppåt över Karpaterna för att nå vårt slutmål.


Det är vår proffsiga och inspirerande fotograf Gert Olsson på In Nature som ordnar fotoresan http://fotoresor.nu/ och som tillsammans med vår tolk och vägvisare Idliko planerar och guidar oss under veckan.
Vi får många tillfällen till möten med människor i sin vardag, när vi besöker marknader eller gör våra vandringar på ängar och uppe i bergen. Vi kryper omkring längs marken och upptäcker kända och mindre kända orkidéer, ängsblommor och örter.


Silkesvattnet där ån forsar fram mellan höga bergssidor i Bicaz passet.Solnedgång och nästa tidiga morgon en soluppgång med rådimman som rullar fram över stan där ner. 


Ett möte med världsarvsstaden Sighisoara

Greve Dracula "Vlad Tepes" sägs ha bott i staden som har övervägande ungersk befolkning. En gammal vacker stad med människor som precis som vi, passar på att föreviga sig själva och sitt besök.


Hemma på gården hann vi även med att se husfrun Zita förbereda dagens brödbak. Här med husets potatis, bergssalt, surdegsgrund och speltmjöl som maldes i den egna kvarnen. I slutet av veckan besökte vi också en fattig romsk by i utkanten av Gheorgheni där vi lämnade kläder till barnen och de vuxna. En omtumlande upplevelse.....


Inifrån droppstensgottan som vi också fick möjlighet att besöka i ett av de många naturreservaten.

Under tiden förbereder Ildiko sin fantastiska Gulasch över öppen eld. Det blir en härlig måltid!!


Så till sist, tack till er alla som var med och gjorde resan till vad den blev!!!Nu börjar planeringen för en ny fotoresa till ett nytt resmål! 

1 kommentar:

  1. Tack för din reseberättelse. Såg den först nu. Bättre sent än aldrig!
    Hälsningar
    Gert

    SvaraRadera