21 mars 2010

Tau Sar Pau, Roti och frukostkultur


Det här kan vara både en frukostmatsal eller en restaurang där lunch och middag serveras.
Mitt på bordet står ett ångkokningskärl i bambu. Ur den lyfts de färdigångade "gräddade" Tau Sar Pau.

Bleka vetebullar som till det yttre liknar våra "semmelbullar". De bakas med både bakpulver och vanlig jäst. Innehållet kan variera från kycklingröra Char Siew Pau, med soja, kryddor, grönsaker och kycklingkött.
Just denna bulle Tau Sar Pau är mer som en efterrätt. Den har en fyllning av röda böner som är kokade ihop till en tjock pasta med socker, jordnötsolja och mjöl. Naturligtvis finns det massvis med olika recept för att lyckas med bakningen.Ett vanligt frukostbröd är Roti Canai, som serveras med olika såser. En ganska seg deg som görs av rismjöl, vatten, ägg, smör/olja och salt. Degen är seg och plattas ut med oljade händerna tills den blir lövtunn. Den viks sedan ihop och får då en spröd men seg konsistens. Väldigt gott med en het curry till.Allt serveras på plasttallrikar, ofta i härliga färger. Gaffel och sked för att passa både till soppa och nudlar med grönsaker eller kyckling. En komplett frukost om det dessutom går att få "svart kaffe" UTAN socker. Kopi "å" ska betyda just "utan". Vanligtvis använder man kaffepåsar som läggs i kokande vatten (inte Nescafé som vi tänker på), men även de innehåller socker....

I priset för enklare hotell, så ingår ofta ingen frukost. I stället kilar man ner till något av kvarterets serveringar. Spännande att dela morgontimmen med innevånarna som är på väg till jobbet. Dessutom går det att utröna vad folk i allmänhet äter till frukost. Vänlig personal och andra matgäster hjälper gärna till när orden saknas. 10 Rm = 25 Skr för två personer.

Nudlar med grönsaker, fisk eller kyckling till frukost. Riset äts till lunch och middag med liknande tillbehör.
Denna meny passar utmärkt för både DjungelJane och VillerValle. Vilket också innebär att denna stadiga frukosten räcker som lunchmål.

3 kommentarer:

  1. Frukosten ser god ut - skulle gärna äta nudlar med grönsaker till frukost, men verkar besvärligt att hinna laga till. Ingen kvartersservering här i Mo serverar detta, tyvärr. Intressant med alla färggranna husgeråd i turkos, cerise mm. Men det mesta är väl mycket mer färgglatt i Malaysia än här hemma?

    SvaraRadera
  2. Välkommen hem!
    Jag har saknat min promenadkompis, som har haft lite annat för sig! Det blir spännande att läsa framöver... fina turer kan göras på färden så vi kan väl höras till helgen om inte annat.. hälsa C / Groddaren

    SvaraRadera