20 mars 2010

Borneo - Land below the wind


Så kallade författarinnan Agnes Keith det land där hon levde och skrev under många år i mitten av 1900-talet. Det är också titeln på en av hennes böcker.
Också vi valde Borneo, men då för tre veckors semester. Världens tredje största ö, efter Grönland och Nya Guinea. Vad hinner man på den tiden, om man inte bara ska transportera sig hela tiden. Valet blir den malaysiska delen och regionen Sabah i norr.

Resan går via Amsterdam - Kuala Lumpur och 18 timmar senare landar planet i Kuta Kinabalau, som är huvudstaden i Sabah.

Utsikten som möter oss från hotellfönstret nästa morgon. "Tunku Abdul Rahman National Park" ligger där på andra sidan och turbåtarna går redan i skytteltrafik.


Lonely Planet är en ovärderlig guidebok som vi har mycket nytta av under de kommande tre veckorna.
Den tropiska värmen slår emot kroppen med full kraft så fort vi lämnar det luftkonditionerade hotellet, för att bege oss på upptäcktsfärd i stadsmyllret.

Jesselton Point är hamnen. Namnet skvallrar också om att engelsmännen kolonialiserat ön, förutom alla andra som slagit sina klor i området under olika perioder.

Med utsikt över fiskeflottan som ligger för ankar i viken, passar det bra med en paus och en kall Tiger. Planläggning av aktiviteter och en titt i kartan, för att förstå att äventyret verkligen har börjat.

Det blir middag på Night Market, som är en gigantiskt matbazar, med rätter från Sydostasiens alla hörn.


Denna gång är det Filippinskt, med grillad fisk, skaldjur, bläckfisk, ris och grönsaker. Olika såser och kryddburkar ställs fram runt oss på bordet. Bäst att kika lite hur de andra gästerna gör. Många blickar riktas mot vårt håll, man skrattar, sträcker upp tummen, så det verkar som om vi får godkänt i kväll.

1 kommentar:

  1. Härligt att äntligen få ge sig av på resan, min cyberresa till Borneo i DjungelJanes och Villervalles fotspår, via reseberättelsen på Bagarbertans blogg! Har "klickat upp" kartorna och bekantat mig med området, känner igen en del namn som DJ tidigare nämnt i sina reseblogginlägg. Kan i det närmaste höra skratten på Night Market och anar dofterna från de grillade fiskarna. Tack för biljetten DJ/Bagarbertan!

    SvaraRadera