17 juli 2011

Bagarflyt peppar peppar


Det handlar om logistik och att hålla sig lugn i ett sommarbageri.
Fördegarna sätts kvällen innan i olika hinkar och degblandare. Skållning av rågsikt i en, fördeg och blötläggning i var sin och vetesurdegen är två lika stora satser. Allt ska puttra och mogna till nästa morgon. På så sätt behöver en sommarbagare inte börja dagen förrän sådär vid sextiden.


Som ett träd utan löv njuter degen av sin boplats en dryg timme till..
Så här ser en näst intill perfekt Levaindeg ut efter andra vikningen. Kaféägarinnan hjälpte till att hitta en precis lagom bunke för degen att trivas och växa i. Toppen!!
För varje vikning bildas fler och fler bubblor inne i degen. Bubblor ska man vara rädd om när det handlar om surdegsbröd. Dessa små luftfyllda bollar hjälper till att lyfta brödet en sista gång under själva gräddningen. Med "varlig hand" som svärmor uttryckte det, när tunnbrödet skulle kavlas ut så tunt som möjligt, men det är en annan historia...

Fortfarande still och lugnt utanför
Vid niotiden kommer kafépersonalen som ska börja sina förberedelser inför en ny dag. Har bagaren haft bra flyt med sina degar finns det nu plats för alla runt bakbordet.
Trivsamma tjejer som sakta vaknar upp, snart är sorlet och ropen i full gång. Varor skickas, sallad förbereds ugnen sätts på och kaffemaskinen värms upp.

Bageriskylten vid gamla riksvägen får samsas med annan information som gäller för bruket.

Den nytillverkade hyllan fylls med dagens bröd allt eftersom de är gräddade.
Första kunden hänger på låset...
När så lunchrusningen är i full gång, avslutar sommarbagaren sin dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar