29 december 2012

..efter julbak och pappersprassel

Jaha, så är då själva julhelgen till ända. Prasslet av julklappspapper är över, barn och barnbarn verkade nöjda med både klappar och julmat. 

Första julklappen
En julklappsfisk och roligt papper
Nu inträder ett vakuum i örontrumpeten när slamret tonat ut, bebisvällingen druckits ur, blåbär och frysta ärtor somnat in i frysen och endast hundens tassar är vakna. Vart tog allt sällskap och papper vägen?

I kväll väntar vi mer snö, ja redan nu ser jag faktiskt de första flingorna singla ner över ett redan snötungt landskap. 
Familjens julbak består traditionsenligt av vissa säkra kort som jag presenterat här tidigare. Varje år kommer det något "nytt kort" in i leken och annat får vila i receptboken.

Årets nyhet har ett så lustigt namn att det bara måste provbakas innan det får ingå på årets jul-fika-fat...

Det handlar om Frösnäppor och receptet kommer från Jan Hedh´s nyaste brödbok med det passande namnet "Sura degar söta bröd"
Fröblandningen
 Frösnäpporna är gjorde på vetesurdeg är ett Wienerbröd med en massa godsaker i, så håll till godo med ingredienserna och tillhörande bilder. Skaffa sedan boken, Du är värd det Eller anta utmaningen att baka på fri hand...
Vikning - och inkavling av smöret
Degen kavlas ut tunt
Remonsen och topping breds ut
Längderna viks samman och klistras ihop med ägg
Vridning inför jäsning och gräddning i 250 grader

FRÖSNÄPPOR 22 st
Ingredienser till frasiga surdegsnäppor:
25 g jäst
250 g 3% mjölk
50 g vetesurdeg
10 g honung
10 g havssalt
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
25 g osaltat smör
--------
250 g osaltat smör till inkavlingen

Mandelremons
Mixa:
100 g råsocker
100 g oskalade mandlar
25 g vetemjöl
100 g smör 

Äggstrykning
Blanda:
1 ägg
1 äggula
en gnutta salt

Topping
Blanda:
50 g svarta vallmofrön
50 g gula vallmofrön
100 g sesamfrön
50 g linfrön
50 g pumpafrön

Gräddade frösnäppor
Bara ingredienserna säger mig att dessa snäppor måste bli minst sagt goda. Lycka till!

5 kommentarer:

  1. Mmmmm det såg gott ut..
    Berit W

    SvaraRadera
  2. Åh! Ser gott ut. Passar kanske till soppan?

    SvaraRadera
  3. I sitt utförande är dessa frösnäppor lite för söta som sopptillbehör. Möjligen en annan fyllning och med fröna så klart!

    SvaraRadera
  4. Okej. Tittade lite slarvigt på receptet.

    SvaraRadera
  5. Mums!!! Får slå till på dem nån gång när energin är högre än så här efter allt pappersprassel!

    SvaraRadera