19 maj 2009

Att tänja på gränser



Ja, inte vet jag var detta ska sluta. Tanken finns där och "Återhämtaprojektet" ska vara klart innan månaden är slut.
Den otroligt hjälpsammma Garntomten i Olofsfors är fantastisk. Garnet tar slut innan projektet är färdigt. Nya nystan och en kompletterande färg levereras efter telefonbeställning. Detta kommer att göra susen. Bertan skapar allt eftersom.... Sedan ska hela härligheten tvättas och tovas i maskin tillsammans med några bollar. Hur det slutar får vi se. Kanske blir det en tummetott. Bertan kommer att sitta bänkad framför tvättmaskinen med sin ficklampa och följa processen genom det löddriga glaset i trumman.

Kvällarna är långa nu när ljuset också vägrar gå och lägga sig. Det ena avlöser det andra.
För en bagare med självaktning handlar det naturligtvis om att se till att frukosten är komplett. Inte bara surdegsbröd utan även
Müslin ska det vara och hemmagjord, eller hur!?

Bertan har sedan urminnes tider blandat och fixat sina egen morgonflingor. Här kommer receptet..


BERTANS MORGONMÜSLI
Ugnen sätts på 225 grader
Mängden här är "cirka" och avgörs av burkens storlek

Blanda i en stor ungspanna:

7,5 dl rågflingor (Saltå Kvarn är bäst och håller ihop bättre, inte snabbflingor!)
7,5 dl dinkelflingor eller andra flingor
2 dl solroskärnor
2 dl hela linfrön
Koka upp 1 dl vatten med 2 msk Olofsforshonung och 2-3 msk raps- eller solrosolja.
Häll het över flingblandning
Rör om med en stekspade och ställ in i ugnen
Efter 5 minuter rör om i formen och därefter var 5 minut tills flingorna och kärnorna fått fin färg. Totalt ca 15 - 20 min.

Tillsätts de sista 3-4 minuterna av rostningen:

1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl ljusa russin eller torkade tranbär är gott
1½ dl hackade aprikoser
Håll ett öga på ugnen så att müslin inte bränns vid.
Låt svalna i formen och häll sedan över i en vacker burk av glas eller plåt.

Müslin blir frasig och lite knäckig. Vill man ha den mindre söt kan honungen uteslutas.
Det är svårt att motstå en nypa i smyg.
Müsli kan användas som topping på efterrätter eller som ingrediens i brödbaket eller pajen. Visst är det fiffigt!! Kör hårt och experimentera med olika frön, mandlar och flingor. Inget kan bli fel.

1 kommentar:

  1. Jag har fått in fler bidrag till "Återhämta"-utställningen i masugnen. Är lite trött just nu. Skulle behöva en näve av din müsli. /Båtbyggarhustrun

    SvaraRadera