26 maj 2009

Nostalgi, kolloni och bageri

...allt i en trivsam blandning under långhelg i storstan.
Det började med en hisnande färd över broar och genom tunnlar i sommarbilen. Bertan och Ysterstrumpan leker Birgitte Bardot med sidenscarvesen knuten om huvudet.
Så småningom visar sig detta vara början på ett renoveringsprojekt i havsbandet hos Lillstrumpan på Solsidan.
Bertan skulle bli av med mjöldamm och sedan ersätta detta med olika verksamma produkter. Det ska bli både silkeshänder och silkesläppar och en föryngring på köpet.


Alltid en början i alla fall.....


Så till Vinterviken och barndomsvännens kolloniträdgård. Vi ska plantera om förgätmigej och rensa runt bland kvittenbuskar. Lite kaffepaus på rutiga duken och därefter transport till bolagspicknick med grillat och dryck vid vackra sjön. Stoj och glam tills regnet börjar hota de tre ledamöterna. Allt stuvas och släckas. Toppendagen avslutas i stället med likörprovning i stugvärmen.

En långhelg kan innehålla mer än man kan ana. Det är så dax för bageribesök. Bianka på Brothaus Moberg tar emot Bertan och Ysterstrumpan. Här börjar hon redan vid 2 tiden på morgonen för att hinna baka alla 13 sorter, varav de flesta är surdegsbröd.

Klockan är nu 13 och dagens arbetspass är avslutat. Biankas man Jörg ansluter efter brödleverenser till olika butiker runt stan. Brothaus har också en egen brödbutik där människor hela tiden kommer för att köpa sitt favoritbröd.

Det luktar verkligen gott!! Förutom brödet har vi detta fiffiga brödkrus med oss när vi lämnar butiken.


Nu är det tid att titta till Arboristsonen i hans Kolloniträdgård i Riddersvik. Vi ska stjäla RABARBER.
Dels till kvällens efterrätt men också till "Mandelmans Rabarbersoppa" som ska med på morgondagens hemliga utflykten.


"Naturens År" och "Nationalparkernas dag" ska firas tillsammans med andra mullar och botaniker. Det är liksom en försenad födelsedag för Ysterstrumpan. Barndomskompisen är idékläckaren och arrangören.
Det blir Ångbåtsfärd med "Blidösund" till Skärgårdens pärla ÄNGSÖ, 100 år som nationalpark.

Vi har sån tur att både Adam och Eva tar emot oss där på slåtterängen.
Vandring genom skogen till trollgummans gamla boning.

Några livs levande trollgummor syns också skymta fram bland ramslök och spenört.
Tjoho, det här är roligt!!


Tillsyningsmannen pustar ut och ser till att ingen blir kvar på ön. Dagen och helgen börjar lida mot sitt slut.

3 kommentarer:

 1. Kliver hon upp kl 2 på natten?! Jisses. Var ligger Brothaus. Och Bagarbertan - tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! /Båtbyggarhustrun

  SvaraRadera
 2. Oj, vad du hunnit med mycket i gröna,sköna storstaden med omgivningar! Det är vacker i maj, söderöver! Själv var jag ju på Gotland där många träd blommade och gullvivor och förgätmigej. Stenarna var poetiskt grå, havet skvalpade och sparrisen var mjummmm, mjummm. Hann ej framföra hälsningen till din bagarekollega, kanske blir en annan gång!

  SvaraRadera
 3. Brothaus Moberg ligger i Åkersberga på Centralgatan (tror jag det var) Länken finns under "andras trevliga sidor". När jag nu kommit hem, kan jag se att vi är näst intill ikapp häruppe i norr.
  Garntomten, jag undrar om du hann besöka Rute Stenugnsbageri på Gotland?

  SvaraRadera