31 maj 2009

När Skomakaren tar semester...


..är det som mest att göra för alla oss andra. I vårt avlånga land blir skomarkarens semester bara en halv dag i sämsta fall. Hos oss i Norrlands kustland kyler havet fortfarande. Häggen är snart överblommad men syrenen står i knopp. Ordspråket får sannerligen olika innebörd. "Skomakaren tar semester mellan hägg och syren"
Det har också blivit populärt att så här på våren och försommaren bjuda in till betessläpp. Första dagen kor, kalvar eller för all del även andra husdjur får sprätta runt i det fria. I helgen blev det "dammsläpp" för familjens Koikarpar, guldfiskar och idar. De har levt akvarieliv hela vinter och tumlar nu om i gruskanter och fångar levande föda för glatta livet.Det är mycket som ska hinnas med, vardag som helgdag spelar ingen roll. Tiden räcker inte till.
Grönsaksodlaren håller som bäst på att så och plantera ut sallad, majs, gula och röda betor, mangold och andra kålsorter på de förberedda odlingsbäddarna.
Växthuset töms vartefter på sitt innehåll.

Alla våra ekologiska grönsaksplantor blir också glada att få komma ut.

Zuccini, den som just kommit upp
och är känslig för frosten, får vänta någon vecka till.

MaCo Grönt
är nu 11 år och odlar inte bara grönsaker. När odlaren själv klär sig i "vit mundering och handskar", vet man att det är dax att undersöka alla bisamhällen. I dagarna får de sin första nya låda efter vintern. Många samhällen har klarat sig bra. De är sugna på att hitta något ätbart i omgivningarna, efter att ha levt på socker sedan i höstas. Just denna Morsdagsmorgon kan jag se en tillfällig kupa bredvid husknuten. Tanken är att bärbuskar och äppelträd ska bli rikligt pollinerade. Ystra bin kör i skytteltrafik mellan blommor och kupa tills solen går ner.Under cykelturen med hunden denna härliga morgon gjorde vi naturligtvis en paus vid favoritpölen i skogen. Nu är alla familjens husdjur nöjda.
Vad kan månne MOR ha att vänta sig och bli nöjd över, när familjens samlas igen i eftermiddag??

1 kommentar:

  1. Det är härligt med alla "utsläpp" i den vackra försommarnaturen av kor, karpar och kålsorter m.m. Här hemma hade vi gräsklipparutsläpp igår - gräsklipparskötaren njöt för fullt i solskenet av att få slänga runt med elsladden och styra kors och tvärs över tufsiga grästuvor.

    SvaraRadera