18 januari 2010

Volontären - ett vinterbröd


Att experimentera med mjölsorter och olika gryn är det roligaste som finns.
Som bäst håller grönsaksodlaren på att förbereda en försändelse till Volontären i Berlin.
Förutom några favoriter ska han också få en nybakat bröd i paketet.


Brödbaket började redan i går kväll och så här gick det till

Volontären 2 stora bröd
Skållning på kväll
150 gram bovete
100 gram linfrö
350 gram grovt rågmjöl
1 litet kokande vatten
Blanda allt väl i assistenten och täck över

Morgonen
Tillsätt 1½ dl rågsurdegsgrund
Låt stå till eftermiddagen

Tillsätt
350 gram fullkornsdinkel
300 gram Specialvete (Manitoba Cream)
15 gram färsk jäst utrörd i 1 dl ljummet vatten
Kör degen på låg hastighet i 5 minuter
Öka hastigheten och kör ytterligare 3 minuter
Tillsätt 20 gram salt och kör två minuter till.
Låt degen jäsa i bunken i 2 timmar

Fluffigt fin och nästan dubbelt så stor.
Dela degen och slå ihop varje deg till en ett avlångt bröd.

Jäs 40 - 50 minuter under duk. Så är det dags att skutsa in i ugnen.
Tillsätt ½ dl vatten på blecket under bakstenen.
Så här ser de ut när bröden grädda 10 minuter i 250 grader i 10 minuter. Då öppnas luckan för att lufta, sänk sedan till 200 grader.

Låt Volontären grädda klart till innetemp i brödet är 96 grader.
Smaklig måltid!

4 kommentarer:

  1. Spanar gärna både bak och fram. Ä ganska vetasugen. Har ni hafr en volontär?

    SvaraRadera
  2. Vi hade en trivsam tysk volontär som Wwoofare i odlingarna och på Bondens egen Marknad för några år sedan. Han gillade också att arbeta i marmeladfabriken den hösten.

    SvaraRadera