06 februari 2010

Äppelkaka med citron och kardemumma


Ett äpple i trädgården som hängt kvar trots vinterns stormar och snöoväder.
Den lilla och inbäddade figuren ser dessutom riktigt nöjd ut där på sin kvist.

Äpple från samma träd i höstas
Som en hyllning till favoritfrukten ska det bakas sött i dag.

Hela kardemummakärnor
Kakan innehåller citron och lite stött kardemumma strös sedan över innan gräddning.
Den är "lite mer" än en vanlig sockerkaka och utsökt god som efterrätt.

ÄPPELKAKA med citron och kardemumma
125 gram smör smälts
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (rivet skal)
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Fyllning:
3-4 medelstora äpplen
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 msk strösocker
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en runt form (24 cm/diam) med avtagbara kanter
...............
Rör det smälta smöret med socker, vaniljsocker och citronskal fluffigt
Tillsätt 1 ägg i taget under vispning
Blanda vetemjöl och bakpulver och häll ner i smeten tillsammans med mjölken
Häll ner i formen
Skär äpplen i tunna skivor och stick ner jämnt fördelade i smeten
Blanda strösocker och kardemumma och strö över kakan
Grädda i 30 - 35 minuter tills kakan stelnat och fått färg
Servera med glass eller vaniljvisp.

Smakligt måltid önskar Bertan!

2 kommentarer:

  1. Det såg mumsigt ut, något för morgondagens aktivitet kanske... Hoppas äpplet kommer någon småfågel till godo, läste att särskilt domherrar gillar frukt! / Groddaren

    SvaraRadera
  2. Detta låter supersmarrigt, får jag nog prova ngn dag.

    SvaraRadera