19 februari 2010

Den senaste tiden


Österåsens hälsohem har varit hemvisten i konsultlivet de senaste dagarna.
Förutom att hålla utbildning i "bemötande" innebär det ett hälsosamt liv.
Vegetarisk kost från morgon till kväll, vilket inte är något problem i sig. Däremot "kaffet", som blivit ett livselixir under årens lopp.
Förstående personal är förberedda på abstinensen hos konferensgästerna. Eftersom vi är en grupp i egen paviljong, går det att ordna med hjälp av en automat.


En härlig morgonpromenad med otrolig utsikt när det börjar ljusna, ger energi inför dagens arbete. Ångermanälven och Faxälven möter varandra nere i dalen. Utsikten blev för många lungsjuka patienter vid förra seklets början, ett efterlängtat mål. Orkade man ta sig hit upp från sanatoriet, fanns det hopp om läkning och en framtid att längta till.

Vad kunde denna skylt symbolisera? Var det en bro på halva vägen eller.. Fantasin får näring under resten av morgonpromenaden.
Fredag och hemkommen igen, gäller det att ladda om inför morgondagens "Akvarellcollagekurs" tillsammans med penselvännerna. Bertan lovar att baka en kaka. Vår kursledare Lars A Persson bjuder på kaffe och ska leda oss in i collagens spännande värld.
Mer om det kommer sedan.
Här kommer kakan som egentligen är mer som en äppelpaj och heter

HEMAVANS ÄPPELKAKA
Ugn 175 grader
Pajdeg:
1½ dl havregryn
½ dl vetekli
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 gram smör
Fyllning:
3 störrre äpplen skalas och rivs grovt
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vanilsocker
2 dl creme fraiche
1 dl hackade nötter
½ dl pumpakärnor
1 tsk kanel

Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en form ca 26 cm i diam.
Ställs kallt 30 min.
Bred rivet äpple över och förgrädda 10 min.
Vispa socker och ägg pösigt.

Tillsätt creme fraiche
Häll blandningen över äpplen i skalet.
Strö över nötter och kärnor och kanel.
Grädda ca 40 minuter.
Servera med glass, vispgrädde eller yougurt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar